Skyltsöndag på Förintelsens minnesdag

Den 27 januari 1945 befriades fångarna i Auschwitz och sedan 1999 högtidlighålls dagen på olika sätt i Sverige för att vi inte ska glömma det som hände samt för att på samma gång minnas att all sorts främlingsfientlighet och rasism är viktig att motverka.

Mitt förra yrke var, som en del vet, lärare och på den skola jag var anställd uppmärksammade vi med eleverna den här dagen på olika sätt, framför allt genom att vi bjöd in personer som suttit i koncentrationslägren men även för att djupare diskutera frågor som t.ex. rasism. Ett viktigt tema i skolan.

Två gånger hann jag också med att tillsammans med kollegor ta våra klasser till Auschwitz i Polen. Den sista gången var i maj 2004 då jag bl.a. tog de här bilderna med min gamla långsamma kompaktkamera. Redigeringen har förhoppningsvis gjort dem något bättre än de var från början.

Arbeit macht frei vid ingången till Auschwitz Skylt med texten HALT vid taggtrådsstängsel Skylt med tysk text vid mur med taggtråd

Det är Pumita som hittade på Skyltsöndag. Detta är dessutom mitt femte inlägg av hundra i bloggutmaningen Blogg100.

Publicerat i Fotoutmaningar och taggad , , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

4 Responses to Skyltsöndag på Förintelsens minnesdag

 1. Pumita säger:

  Usch ja, verkligen otäcka bilder! Ändå inget mot att vara där på riktigt.. alltså som besökare, det tredje alternativet är helt ofattbart.
  Nästan makabert att länka till mina skyltar med den rubriken… men jag gör det ändå.

  http://pumansdotter.blogspot.se/2013/01/skyltsondag-rok-garna-men-inte-har.html

  • Susanne säger:

   Jo, Pumita, det var väldigt gripande att åka dit och många av eleverna hade tårar i ögonen när vi gick runt och fick berättat för oss om platsen. Elever från den första klassen som var iväg kom och berättade för den andra klassen om resan och efter att länge ha tvekat ville de senare i stort sett alla åka iväg just dit och inte till någon strand i Spanien.

   Dessutom hann vi med den otroligt fantastiska saltgruvan i Wiesclienka (tror jag stavar fel).

 2. Lars Anshelm säger:

  Viktigt och angeläget att uppmärksamma denna dagen på alla sätt, så bra att du hade de här intressanta bilderna. Själv har jag besökt Teresienstadt i Tjeckien två gånger, och jag blev lika illa berörd båda gångerna, man kan inte fatta att det här kan ha skett.

  • Susanne säger:

   Visst är det viktigt att kunna sin historia för att inte hamna i samma politiska situation igen – något jag ibland är orolig för.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.