Hundra hus 2013: Scuola Elementare

Från min senaste resa till Italien fick jag med mig en hel del husbilder och här kommer ytterligare en. Detta är Albiates skola där min äldste son gick första klass, det året han fyllde sex. I Italien börjar man ett år tidigare än i Sverige och går fem år i Scuola Elementare och därefter tre år i Scuola Media. Det är den obligatoriska skolgången. Därefter kan man fortsätta på Scuola Superiore som är indelad i tre plus två år. Går man dessa fem år får man behörighet att söka in på universitetet, men nöjer man sig med tre har man oftast en yrkesexamen, förstås beroende på vad man valt för utbildningslinje.

Skolan är väldigt sluten och jag har nog bara varit inne i byggnaden vid tre eller fyra tillfällen. Det första var när vi som föräldrar fick information om första klass och vilka läroböcker vi skulle köpa in. Man får alltså betala all läromedia själv. Obligatoriskt är också en slags skoluniform – i alla fall i de lägre skolåren. Det är alltså en hel del pengar som ska betalas för att få gå i skolan. Skolmatsal finns numera, men den kostar också.

Jag skulle kunna berätta mycket mer om italiensk skola, men stoppar här så att du får titta på skolbyggnaden där Scuola Elementare Statale Giuseppe Ungaretti och Scuola Media Statale Enrico Fermi inhyses.

Italiensk skola

Hus 41 i Hundra hus 2013

Publicerat i 100 hus 2013 och taggad , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

2 Responses to Hundra hus 2013: Scuola Elementare

  1. Jah Hollis säger:

    Det ser väldigt slutet ut med staket hela vägen. Intressant att den lägre utbildningen fått namn efter en poet och nästa steg fått namn efter en nobelpristagare som var med och utvecklade atombomben.

    • Susanne säger:

      Jag tror att i stort sett alla skolor i Italien har namn efter kända personer. MIn yngste son går i en skola som som fått namn efter en arkitekt: Martino Bassi.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.