Dag 3: Den kubanska flaggan

Överallt i Havanna syns den kubanska flaggan i rött, blått och vitt. Flaggan skapades enligt Wikipedia 1848 och antogs officiellt 1902 då landet blev erkänt som självständigt från Spanien, men med ett stort inflytande från USA i landets inrikes- och utrikespolitik, vilket bl.a. innebar att USA avsatte Kubas förste president Thomas Estrada. USA:s inflytande över landet märks i flaggans färger och i mitten på 1800-talet ville exilkubaner i USA som deltog i befrielsekampen från Spanien att landet skulle bli en delstat i USA. Inte förrän vid revolutionen 1959 bröts definitivt USA:s inblandning i Kubas politik, kanske något som också bidragit till den frostiga relationen mellan länderna.

De här tre flaggbilderna tog jag på revolutionsmuseet.

Kubas flagga

Flaggans tyg är så tunt att man genom det skymtar en hyllning till Fidel Castro.

Kubas flagga

I Havanna fläktar det alltid och vinden får flaggan att lyfta.

Kubas flagga

När flaggan lyfts av vinden händer det att den fastnar och inte längre hänger lika rakt.

 

Publicerat i Havanna 2017 och taggad , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

2 Responses to Dag 3: Den kubanska flaggan

 1. Sven säger:

  kan tänka mig att det är skönt att det fläktade, annars hade kanske värmen varit svårare att klara av. Tillåter vakterna att flaggan hänger så eller de kommer snabbt och rättar till den?

  • Susanne säger:

   Fast så varmt var det egentligen inte, bara mellan 25 och 30 grader. Det är ju ”vinter” på Kuba vid den här tiden. 🙂

   Jag undrade samma sak men såg inte att de gjorde något för att rätta till flaggan. Satt och studerade dem åtminstone en halvtimme, men inget hände.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.