Bilder från Eslöv och övriga världen

Bränder i stan

I lördags morse vaknade jag snabbt när jag fick höra om vår lilla stad på ekonyheterna. Att jag dessutom hörde orden bränder och skolor (alltså i plural och inte i singular) gjorde att jag klarvaken satte mig vid datorn för att kolla nyheterna på lokalblaskorna Skånskans och Sydsvenskans hemsidor. Att nyheten dessutom publicerades i riksnyheterna gjorde att jag förstod allvaret bakom bränderna.

Nåväl, idag for jag ut på fotocykeltur i kvällssolen och plåtade det som återstod efter bränderna.

Här startade den första branden, ungefär en timme efter midnatt på lördagen. Ett redskapsskjul på en av kommunens skolor. Som synes finns inte mycket kvar av de leksaker som förvarades här.
Brand

Jag fortsatte till en annan skola, där matsalen helt förstörts. Min son får äta lunch i idrottshallen resten av terminen och avslutningsmiddagen för niorna får hållas någon annanstans. Inte mycket mer än själva köket återstår och det kan knappast användas p.g.a. av rök- och vattenskador.

Brand

Strax intill ligger en förskola där elden inte fick fäste innan den upptäcktes av brandmännen som redan var på plats. Den enda skadan som skedde var att en glasruta i dörren sprack och att dörren blev så här svart. Förskolebarnen kan alltså gå dit i morgon som vanligt.

Brand

Inte långt därifrån ligger ett litet café som öppnade för säsongen valborgsmässoafton. Inte heller detta går att använda utan arrendatorn får flytta verksamheten till en närliggande byggnad.

Brand

Och så den sista branden som skedde nära mitt hem. Hade jag varit vaken vid fyratiden på morgonen hade jag säkert reagerat. Men jag sov tungt och vinden var så stilla att ingen röklukt kunde kännas genom mitt öppna fönster.

Brand

Samtalsämnet med bekanta och andra jag träffade på min cykelrunda var givet: Hur kunde det här hända? Är det de skyldiga polisen förhört i natt? Blir det fler bränder? Kan vi sova lugnt i stan?


Andra bloggar om: , , ,