Bilder från Eslöv och övriga världen

Hitta fotostölder med TinEye

Via bl.a. Stationsvakt (Uppdatering: Det var ju hos Bengt jag såg tipset först – förstås!) hittade jag TinEye, en sajt där man kan söka efter kopior på foton. Det gick snabbt att få ett konto registrerat så jag satte igång att söka efter de foton jag har publicerade på min gamla hemsida. Jag hittade direkt kopior på tre foton jag tagit i Italien:

Det här fotot tog jag i trädgården till det kloster i Rom där jag bodde med min äldste son i juni 2004. Jag har lagt upp det på min hemsida och hittade nu samma foto på en svensk blogg.

Detta foto tog jag i Florens vid samma resa som fotot ovan. Det ligger på min hemsida och jag hittade en kopia på ännu en svensk blogg. Jag har även publicerat samma foto på min egen blogg.

Det här fotot är också taget vid samma resa i juni 2004 och visar Sixtinska kapellet innanför en avspärrning. Förstås har jag publicerat det på min hemsida, där någon från Slovakien hittade det.

Trots att TinEye skriver att man långt ifrån täcker in alla webbsidor ännu, så lyckades jag alltså hitta några av mina foton. Inte illa, tycker jag. Tänk er för, ni som tar foton utan att fråga och publicerar dem som om de vore era egna! Upphovsrättslagen gäller även foton tagna av amatörer som jag!

Numera lägger jag in mitt namn på alla foton jag publicerar på nätet. Så gjorde jag inte förr och därför är det ganska lätt att bara ta fotona rätt av. Egentligen är det så lätt att fråga om man får ta och jag förstår inte varför man inte gör det oftare. Jag säger oftast ja om någon frågar om mina foton. Det jag inte gillar är när någon tar dem och mer eller mindre utger sig själv för att vara fotografen. Då är det stöld och därmed straffbart.


Andra bloggar om: , , , ,