Bilder från Eslöv och övriga världen

Tisdagstema vecka 24: Retro

Veckans tisdagstema handlar om retro. Eftersom jag är en inbiten amatörfotograf sedan tioårsåldern får det bli ett foto på några fotoattiraljer som numera mest ligger och samlar damm här hemma:

I den svarta asken i förgrunden ligger några gamla storformatsnegativ som väntar på att jag ska scanna in dem och eventuellt förevisa dem här på bloggen. Negativen visar foton som min pappa tog 1956 då det italienska fartyget SS Andrea Doria kolliderade med det svenska fartyget M/S Stockholm utanför New York. På Stockholm jobbade min pappa som kock. Andrea Doria sjönk medan Stockholm klarade sig.

Den svarta askens vita lock ligger till höger och innehöll en gång fotopapper jag använde när jag kopierade negativa foton till papper. Prislappen sitter kvar och visar de kostade 51,50 kr. Många är de svartvita foton jag lagrat i album och som faktiskt följt mig genom alla flyttar genom åren. Ännu har jag också kvar de flesta negativ samlade i stora pärmar.

Ovanpå fotopapperslocket ligger två tomma, öppningsbara filmdosor. Sådana har jag i mängder och använde när jag köpte stora rullar med svartvit eller diafilm att själv klippa av och ladda filmdosorna med. Såväl svartvita foton som diabilder framkallade jag själv.

I bakgrunden till vänster ligger en av mina gamla analoga kameror som jag en gång i slutet på 1970-talet köpte för en tusenlapp. Mycket behövde ställas in på den och det fanns inte några automatiska mätningar. T.ex. så fick jag uppskatta avståndet innan jag knäppte. Men fotona blev mycket bra.

Längst bak till höger ligger två av de många diabildsmagasin jag har, här med nästan 200 foton. Diabilder tog jag många mellan 1977 och 1992. Ett fåtal av dem har jag scannat in och publicerat på min hemsida. Ett framtida projekt är att scanna in ännu fler av dem innan de bleknar av tidens tand och blir ännu mer retro.

Jag undrar hur lång tid det tar innan dagens digitala kameror är retro och vad som då följer.


Andra bloggar om: , ,