Fototriss vecka 29: Byggnader

Helena som håller i fotoutmaningen Fototriss bad mig ge förslag på den tredje omgången och eftersom jag har mängder av foton från Valencia på byggnadsverk, valde jag helt enkelt byggnader som tema för veckans triss.

Jag har alltså nyligen besökt arkitekten Santiago Calatravas hemstad Valencia i östra Spanien. Calatrava ritade Malmös Turning Torso, men den är ingenting mot de byggnadsverk som han tillsammans med Félix Candela skapade i Ciudad de las Artes y las Ciencias i sydöstra Valencia. En hel dag gick jag runt i trettiofemgradig värme med vidvinkelinställning (ett måste när man fotograferar stora byggnader) på kameran och plåtade och plåtade. Här kommer tre av fotona i form av en byggnadstriss. De föreställer alla samma byggnad, men fotograferad ur olika vinkel. Byggnaden är Palau de les Arts Reina Sofía, dvs. drottning Sofias konstpalats.

Det första fotot tog jag från gatuplan. Framför byggnaden går en bro som även den är ritad av Calatrava.

På det andra fotot har jag förflyttat mig ner i markplan och man ser nu en del av de bassänger som är insprängda mellan byggnaderna. Jag befinner mig under bron som syns på förra fotot, därför hörnen i fotot.

Det sista fotot tog jag från motsatt sida där man ser ingången. Tyvärr kunde man inte gå in i byggnaden och vad jag förstod på vakten jag pratade med, berodde det på att man ännu håller på att färdigställa inredningen.

Och min fråga till dig är nu: Vilket foto tycker du ger mest rättvisa åt byggnaden? Ge gärna en motivering och kritik på fotona. Jag tar inte illa upp av negativa kommentarer så länge de är konstruktiva.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Publicerat i Fototriss. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

23 Responses to Fototriss vecka 29: Byggnader

 1. Ragnvi säger:

  Går absolut inte att ge nån kritik här! Bara Ros!

  Gillar kanske den första mest….otrolig byggnad och lika duktig fotograf!

 2. Wow, vilken häftig byggnad! Jag tycker nog den första bilden ger en mest överskådlig bild av byggnaden, men bäst bild av denna annorlunda byggnad får man ju när man ser alla tre bilderna tillsammans.

  Den sista bilden tycker jag är bäst bildmässigt! Jag gillar den diagonala linjen som bildas från nedre högra hörnet och snett uppåt, tack vare den delen av byggnaden som strävar uppåt. Bilden får ett djup också tack vare den. Snyggt!

 3. annette säger:

  Så bra att Du valde Byggnader, för då ficka jag tillfälle att se Dina helt fantastiska kort.

  //annette

 4. Malena säger:

  Men tjena, snacka om byggnad! Imponerande. Roligt att se samma byggnad i olika vinklar. Jag gillar mittenbilden bäst, den ser att kunna vara en varelse i en Will Smith-scifi-film 🙂

 5. Nollan säger:

  Mäktig och annorlunda byggnad som du avbildat på ett mycket bra sätt. Alla tre bilderna är välkomponerade men jag gillar nog den underat bäst, där man leds in i bilden av det vita "valvet".

 6. Wow va läckert!

  Ha en fortsatt bra dag!

  Mvh

  Karin

 7. Nilla säger:

  Hur tufft som helst ju! Jättekul att få se dina bilder. Jag har aldrig varit i Spanien… Ha det bra.

 8. Lovisa säger:

  Håller med om djupet i den sista bilden, men jag tycker nog att den andra bilden är charmigast. Gillar hur bron liksom hugger av kanterna, och att byggnaden mer ser ut som en motorcykelhjälm än ett museum=)

 9. LottaM säger:

  Härliga foton – med lite olika vinklingar och fantasi kan man få det till många olika saker.

 10. Otroligt häftig byggnad, synd man inte fick gå in.

 11. Pialotta* säger:

  Det där var svårt att välja ut en.. de liksom hör ihop och passar in som ett pussel:-)

  Okej jag väljer nummer tre då eftersom så många fångar in ettan med ögona:-)

 12. Anonym säger:

  Mittenbilden fångade mig mest, den ger en bra överblick. Dock hade jag önskat att vattenlinjen var rak. Ofta kan sneda linjer vara intressanta i bilder men här är det lite för lite för att det ska vara intressant.

  Jag gillar din tanke med att ta bilder ur många olika vinklar och din förklaring till var du står när du tar bilderna. Jättefina!

 13. Häftiga bilder och häftig byggnad. Snyggt fångat på bild. Jag gillar nog den sista bäst.

 14. matte säger:

  Så läcker byggnad! WOW! Som något utomjordiskt.

 15. Ninni säger:

  Oj, vad läckert!! Vilka bilder och vilken byggnad!! För att åskådliggöra byggnaden tycker jag att bild nummer två är bäst. Men den vackraste bilden med den häftigaste kameravinkeln är absolut den sista. Jag tycker om linjerna som bildas…ger ett otroligt djup åt bilden. En pangbild!

 16. Anette säger:

  Jösses, vilken byggnad! Konstmuseum och ett konstverk i ett!

 17. akson säger:

  Det var tre läckra bilder på en annorlunda byggnad. Både den första och andra bilden beskriver byggnaden men den tredje och sista ger ett perspektiv till byggnaden och det är en verkligt läcker vinkel du hittat där.

  Den andra bilden skulle man kunna fixa till genom att klona bort det översta i högra övre hörnet samt i nedersta vänstra hörnet. Jag tror att bilden skulle vinna på det.

 18. AnnaKK säger:

  Vilken häftig byggnad! Tycker nog att den tredje bilden är den som säger mest…? Den ger ett hisnande djup och visar hur stort det faktiskt är. Formen uppfattar man väl inte riktigt där, men man anar ju att den är mycket speciell!

 19. Sofie säger:

  Konstruktionsmässigt tycker jag nog att den första bilden visar bäst hur den ser ut, men jag gillar färgerna i mittenbilden.

 20. Susanne säger:

  Tack för alla kommentarer och synpunkter. Om jag tolkar alla rätt så verkar den sista bilden vara favoriten rent fotografiskt och det är också min egen favorit. En anonym (eller glömsk?) kommentator gör mig uppmärksam på att den andra bilden inte är rak. Det hade jag själv inte tänkt på, fast jag brukar vara noga med att rätta upp sneda foton. Många tar ju väldigt sneda foton med flit, men jag tillhör ännu inte dem. Och förstås ska ett foto vara ordentligt snett och inte bara lite grann. Akson föreslår att jag ska klona bort hörnen i den andra bilden, men jag är nog inte mycket för kloning. Tycker det känns lite som fusk, även om foton kan bli mycket bättre om man tar bort störande detaljer. Jag följer nog lite gamla, underförstådda regler som säger att man inte ska ta bort (eller lägga till) delar av ett foto. Det var sådant man sysslade med i t.ex. forna Sovjet.

  Jag har faktiskt ännu fler foton på den här byggnaden och det var svärt att välja ut just de här tre. Ska se om jag publicerar några till längre fram.

 21. Irrhönan säger:

  Jag tycker alla är fina bilder – svårt att se vilken som gör byggnaden mest rättvisa eftersom jag inte känner till den…

 22. Mia säger:

  Åh, vilken fantastisk byggnad att få fota. Gillar alla 3 bilderna skarpt!

  Ha en bra vecka!

 23. Horoskop säger:

  Riktigt läckra men kanske lite opraktiskt med så få fönster.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.