Bilder från Eslöv och övriga världen

Makrolinserna har kommit!

Mitt set med makrolinser hämtades igår på Mattssons Foto i Lund och idag har jag provat och provat. Inte är det så lätt inte. Och eftersom jag (ännu) inte har något stativ – som verkligen behövs – så har jag fått vara lite klurig och stött kameran med tungt objektiv på min vetekudde. (Den används inte på vanligt sätt i den här värmen.)

Setet jag köpte består av tre olika försättslinser som skruvas fast på objektivet för att minska närgränsen. Måtten är +1, +2 och +4 och det betyder att jag minskar närgränsen riktigt drastiskt med den tjockaste linsen, ungefär till en fjärdedel. Skärpedjupet blir kort och det är allt lite pillrigt att få skärpan där den ska vara. Vissa inställningar på kameran som jag brukar ha nästan som standard när jag fotograferar är bäst att ta bort. Det gäller autofokusen och antiskakfunktionen. För att ta de här fotona använde jag självutlösaren efter att ha gjort alla inställningarna på kameran som låg på vetekudden.

Först en nästan vissnad blomma från en krukväxt. I verkligheten mäter den ungefär fyra cm från änden på stjälken itll blommans slut.

Det andra fotot visar en liten blomma som jag ryckte loss från en annan krukväxt, som jag kallar klöver. Blomman är ungefär tre cm.

Under blommorna la jag ett svart pappersark som jag drog fram och tillbaka för att få skärpan där jag ville ha den. Fotograferingen skedde sent på eftermiddagen på min balkong som vetter åt öster. Kameran ställde jag in på så stor bländaröppning som möjligt för att få in tillräckligt med ljus.


Andra bloggar om: , , ,