Bilder från Eslöv och övriga världen

Solförmörkelsen i mellanskåne med tre foton

Jag kom lite sent på att jag skulle testa att fotografera solförmörkelsen som skedde idag. Nu skymdes ju solen av månen med bara 39 % av sin yta här i södra Sverige så det märktes ingen avmattning på solskenet i värmen.

Det var allt knepigt att fotografera med mängder av reflexer som fastnade. Jag använde manuella inställningar på kameran. Ställde in fokus på oändligt (men jag tyckte ändå att jag fick oskärpa), tiden till den snabbast möjliga, dvs. 1/4000 sekund och bländaren minsta möjliga, dvs. 32. Dessutom hade jag vitbalansen på sol (haha – vad annars?), använde mitt polarisationsfilter på maxstyrka och teleobjektivet inställt på 200. Här kommer resultaten av mina ansträngningar, något förbättrade i Photoshop Elements.


Kl. 11.28.06


Kl. 11.35.52


Kl. 12.21.36

Den största svårigheten var att hitta solen med kameran, eftersom jag inte  ville titta genom den och inte har någon skärm att titta på (det är ju en systemkamera). Jag tog hjälp av skuggorna som bildades på kameran när jag vinklade upp den och lyckades på så sätt få in solen i sökaren.

Förresten är det bara andra gången jag tittar på en solförmörkelse. Förra gången var i Italien för över tio år sedan. Då tittade jag genom ett lager gamla negativremsor. Det gjorde jag faktiskt nu också innan jag började fotografera. Sex lager gamla remsor framför ögonen och solen blev som en röd fläck i omgivande svart och den förmörkade biten syntes alldeles tydligt. Vet inte om det rekommenderas, men jag blev verkligen inte bländad.


Andra bloggar om: , ,