Bilder från Eslöv och övriga världen

Fototriss vecka 41: Energi

Nu äntligen har jag haft lite energi över för att redigera foton till veckans fototriss. Även Helena verkar vara i behov av energi och därav detta val av tema.

Jag valde några foton av vindkraftverk som sedan länge legat och skräpat på hårddisken. Vindkraftverk fullkomlig vimlar det av på landsbygden runt min hemstad och jag tror minsann att det dyker upp något nytt varje gång jag cyklar iväg på en ny fotorunda. Vindkraft skrivs det också mycket om i Ny Teknik i dagarna och man tar upp t.ex. den omtalade finanskrisen som lär förhindra fortsatt utbyggnad av vindkraftverk, något som antagligen gillas stort av de danskar som äger sommarstugor i Småland. De flyr sitt hemlands vindkraftparker och protesterar nu vilt mot de utbyggnadsplaner vi i Sverige har. Visste du förresten att vindkraftverk klassa som miljöfarlig verksamhet?

Nåväl, du får titta på mina vindkraftverksfoton och tycka till om dem. Det första fotot är ju ett ganska omodernt vindkraftverk, men eftersom det också kan producera (eller egentligen omvandla – se nästa stycke!) energi på samma sätt som de nyare möllorna, får det vara med i fototrissen.

Eftersom jag bl.a. undervisar i fysik kan jag ju inte låta bli att citera energiprincipen som säger att energi inte kan förstöras eller nybildas utan endast omvandlas från en energiform till en annan. Dvs. ett vindkraftverk omvandlar rörelseenergi till elektrisk energi. För att komplicera det ytterligare så gäller bara energiprincipen den klassiska newtonska fysiken. Senare räknade ju en annan berömd fysiker (Albert Einstein – och även hans fru Mileva Maric!) sig fram till formeln E=mc2 som säger oss att även massa kan omvandlas till energi och tvärtom. Det är detta man utnyttjar i kärnkraftverk där små partiklar i urankärnor omvandlas till energi i en process som kallas fission, dvs kärnklyvning.

Nog med fysikundervisning nu. Klicka i stället på fotona och tyck till om dem! 🙂

                   


Andra bloggar om: , , , , ,