Bilder från Eslöv och övriga världen

Fredagsfärger vecka 43: Svart

Sällan har en färg passat så bra på mitt aktuella sinnestillstånd som veckans fredagsfärg. Inte behövde jag heller leta speciellt mycket på hårddisken efter svarta foton (att gå ut för att fotografera nytt känns inte bra i det här svarta tillståndet) utan jag hittade de här tre fotona från min senaste fotosession då jag förevigade en rivningshotad gammal industribyggnad.

                   

Ett klick på fotona gör det svarta större och tydligare!

Tre foton som visar svart på olika sätt: Först hur jag dras till den svarta dörröppningen, därefter hur jag undrar lite vad som döljer sig innanför den spräckta fönsterrutan och till sist när jag står inuti den svarta lokalen och blickar ut mot det ljusa och glada utanför. (Det sista fotot stämmer nog in ganska bra på mig just nu.)

Det blev några fönsterfoton utan att jag riktigt tänkte på det. Fler sådana kommer i morgon, förhoppningsvis inte så mörka. Vill du också publicera veckans fönster så häng på!

Förresten så är svart ingen färg – fysikaliskt sett – utan i stället frånvaron av färg. Är ett föremål alldeles svart så reflekterar det helt enkelt inga färger av någon endaste våglängd. Tvärtom blir det om du har ett vitt föremål som reflektekterar alla färger. Svart materia, eller mörk materia som är det vanliga uttrycket, är sådan materia som inte reflekterar något ljus och därför kan vi inte se den. Man antar att den största delen av den materia som finns i universum består av just sådan materia.

Slut på dagens fysiklektion!


Andra bloggar om: , , , , ,