Bilder från Eslöv och övriga världen

RAW-konvertering

Nu har jag lärt mig något nytt igen! Och det var jättekul!

De senaste fotosessionerna har jag ställt in kameran på RAW-format och tänkt att jag ska lära mig mer om redigering och konvertering av raw-filer. Inte har det funnits så mycket ork på sistone för att trixa och prova, men idag var det dags.

Länge har jag trott att jag med min version av Photoshop Elements (verison 3 för Mac) skulle kunna hämta en plugin för att sedan redigera raw-filer, men när jag började undersöka saken så visade det sig att just den version jag har inte fungerar med det raw-format som min kamera tar (nef). Sur blev jag, men så började jag leta på webben och hittade ett freeware-program från Nikon som enligt informationen ska fungera: ViewNX. Laddade förstås ner det och testade sedan ett av de senast tagna fotona, en oskarp bild som jag egentligen tänkt radera, men nu ansåg vara perfekt att testa det nya programmet på. Och här ser du resultatet i form av en före-bild och en efter-bild. Medge att det blev ett helt annat foto?

         

Det första fotot – i jpg-format – har jag bara förminskat och inte redigerat alls. Det andra fotot var från början en raw-fil, som jag justerat i ViewNX och sedan konverterat till en jpg-fil som jag därefter förminskat. Säkert kan man göra ännu mer än det jag gjort, men det var det första testet, så jag får lära mig mer sedan.

Hädanefter tänker jag bara fotografera i raw-format! Så det så!


Andra bloggar om: , , ,