Bilder från Eslöv och övriga världen

Retuschering, eller?

Det skiljer sex dagar mellan de här två fotona. Det första tog jag i måndags förra veckan. På tisdagen hände något. Igår tog jag det andra fotot ur nästan exakt samma vinkel som det första. Och visst ser du vad som saknas? Och jag lovar att jag inte retuscherat något av fotona.

         

Klicka på fotona så ser du tydligare vilken skillanden är!

Joel Sallius står det på skylten, och Joel Sallius var en gång folkskollärare i stan. Min pappa hade honom som lärare på 1940-talet. När jag själv gick i lågstadiet hade den gamle folkskolläraren avancerat till att bli stadens första rektor. På den tiden behövdes bara en rektor, nu finns det minst trettio. Rektorn Joel Sallius kom ofta ut och hälsade på eleverna i stadens skolor och så skedde även när jag var liten. Ett ögonblick kommer jag speciellt ihåg och det var när jag nigande visade honom min räknebok efter att ha blivit ombedd att göra så. Rektorn tittade noga i min bok och kommenterade sedan att jag minsann var en duktig flicka, lika duktig som min pappa. Stolt blev jag förstås.

Joel Sallius var också en man med stort intresse för lokalhistoria och skrev ett par böcker där han berättade om bl.a. hundramannastenen, den stora sten som finns i stan och som inlandsisen lämnade där. Stenen blev samlingspunkt för den första sjukkasseföreningen som organiserades av arbetare i stan. Joel Sallius var också en aktad kommunalpolitiker för socialdemokraterna och satt även som ordförande i stadsfullmäktige under ett antal år. Jag minns honom som en mycket vänlig men respektingivande man.

Förutom parken här på bilderna har han också fått ge namn åt en av de två gymnasieskolorna i stan: Salliusgymnasiet.


Andra bloggar om: , , ,