Bilder från Eslöv och övriga världen

Veckans fototriss: Siffror, del 2

Siffror är ju mitt gebit, eller har åtminstone varit det. Numera har jag ju övergivit läraryrket till förmån för ny karriär där jag på sin höjd räknar area, skala och prisindex.

Siffror är det man bygger tal av, precis som man bygger ord av bokstäver. I vårt decimala talsystem använder vi tio siffror i olika kombinationer. Som alla som sysslar med datorer vet, så använder man i det binära talsystemet endast två siffror: nollor och ettor. Om man då ska räkna med endast två siffror får man tänka på ett helt annat sätt.

Jag illustrerar här de tre första talen i det binära talsystemt (om jag bortser från talet noll). Dessa tre talfoton blir mitt bidrag till veckans fototriss. Bilderna är alla tagna idag då jag gick på kvällspromenad i jakt på siffror.

Det binära talet ett är detsamma i det decimala talsystemet.

Det binära talet 10 motsvarar 2 i det decimala talsystemet.

Och till sist, det binära talet 11 blir 3 i det decimala talsystemet.

Vilket binära tal gillar du bäst? Dvs. vilket av fotona tycker du bäst om?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,