Bildbehandlingstankar

I förra inlägget, det med mitt djupa fönster, skrev jag att jag hade redigerat ganska mycket för att bl.a. få fram strukturen i väggen. Hasse kommenterade detta genom att säga att han på sin höjd rätar upp en sned bild. Kommentaren fick igång mina tankar om bildbehandling och jag redogör här för hur jag resonerar.

Jag har fotograferat sedan jag var tio år gammal och även jobbat en hel del i det analoga mörkrummet, såväl med svartvit framkallning och kopiering som med diabildsframkallning. Tycker därför jag har en viss inblick i vad man där kan göra med ett foto utan att det för den skull anses vara ”bildbehandlat”.

Nu i den digitala tiden verkar det som om många är antingen för eller emot bildbehandling i olika program och det pratas t.o.m. om ”bildmanipulering”, ett för mig negativt laddat ord. Därför tror jag det kan vara dags att framföra mina synpunkter.

Från en digital systemkamera kan man oftast få ut två olika typer av bilder: jpg eller raw. Kameran tar alltid en raw-fil, (om jag nu lärt mig rätt) som sedan bildbehandlas direkt i kameran för att man ska få ut en färdig jpg-bild. Väljer man i stället att fotografera i raw måste man konvertera den för att kunna använda bilden. Det man då kan göra är att justera vitbalans (görs i den analoga världen genom olika typer av film), exponering (det som i den analoga världen är att pressa filmen), kontrast (görs i det analoga mörkrummet genom att använda olika hårdhet på fotopapperet) m.m. Det sista steget är oftast att raw-bilden konverteras till jpg eller något annat filformat som kan användas på webben eller i tryck. Om man håller sig till att fotografera endast i jpg ”slipper” man alltså att ”framkalla” fotot, men kan inte heller på något lätt sätt påverka de tekniska missar som kameran gör vid mätning av t.ex. exponering och vitbalans.

Själv fotograferar jag endast i raw-format och gör alltså för hand allt som kameran kan göra automatiskt. Jag vill alltså själv göra det och kunna styra bildens utseende till det jag tyckte mig uppleva vid fotograferingsögonblicket, men som kamerans teknik inte rår på. Hur bra kamera du än har kan den aldrig någonsin få med hela det ljusomfång som vi uppfattar med våra ögon. Om du tar en bild där du har olika extremt ljusa och mörka partier fixar kameran helt enkelt inte att få fram allt. Men i bildbehandlingen kan jag framkalla det. Detaljrikedomen som mitt öga ser när jag tar bilden kan inte kameran alltid få fram och därför kan jag även här påverka den genom att öka kontrasten i bildbehandlingen.

När det gäller övrig bildbehandling resonerar jag som så att det aldrig går att ta en absolut objektiv bild som skildrar den allenarådande sanningen. Vid fotograferingsögonblicket väljer du alltid vilket utsnitt du vill ha, vilket skärpedjupet ska vara, fotograferingsvinkeln, vilket objektiv du använder osv. Dina val är så många att det alltid blir din egen bild och ingen annans. Be några andra ta en bild av samma motiv som du och du ska se att alla bilder skiljer sig åt p.g.a. dessa valmöjligheter. Därför anser jag också att man får bildbehandla för att visa just sitt eget uttryck och framkalla det man själv vill lägga vikten vid. Och jag tycker oftast att en obehandlad bild är som att lägga upp ett analogt negativ utan att kopiera bilden på papper. Det digitala mörkrummet behöver användas lika mycket som det analoga behövdes. Däremot ska man ibland vara försiktig med hur man bildbehandlar. Ska bilden användas i en nyhetsartikel kan man inte klona bort oönskade föremål eller personer för då förvanskas ju verkligheten. Varje tidnings bildavdelning brukar ha en policy för vad man får göra eller inte och jag tror att den oftast innehåller något om att man får beskära och ändra kontrast.

Konstnärliga foton kan däremot bildbehandlas in absurdum utan att de anses förvanska verkligheten. De är ju till för att få betraktaren att uppleva något speciellt. Idag har jag sett foton av den här kategorin och berörts långt in i själen av dem. Det hade jag aldrig gjort om de inte varit behandlade på något sätt. För vad sägs om Erik Johanssons bildbehandlade foton eller Anna Claréns underbara och självutlämnande bilder?

Som avslutning på det här ovanligt långa fotobloggsinlägget visar jag den i stort sett oförändrade bilden av det fönster jag redan publicerat. Det enda jag ”redigerat” här är att konvertera till jpg och minska filstorleken. Här syns inte den struktur på väggen som mitt öga såg vid fotograferingstillfället och inte heller de detaljer jag då uppfattade av t.ex. gallret utanför. Det framkallade jag genom bildbehandlingen.

Dessutom vill jag tillägga att jag i den här fotobloggen försöker publicera bilder som är åt det konstnärliga hållet och alltså bildbehandlar alla foton. Om de sedan anses konstnärliga av betraktaren kan inte jag bestämma. Det gör endast den som ser på dem. Och jag gör inga som helst anspråk på att skildra en objektiv verklighet utan ger endast min bild av verkligheten – i allra högsta grad subjektiv.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Publicerat i Fönster. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

16 Responses to Bildbehandlingstankar

 1. Rajson säger:

  Tack Susanne. Hade jag haft förmågan att uttrycka mig bra i skrift hade detta kunnat vara mina tankar!

 2. Hasse A säger:

  Morrn.

  Jag menar att bildbehandling är upp till var och en, jag har inte dom ambitionerna ej heller lust att "jobba" så mycket med mina bilder. Vad andra gör är inget problem för mej.
  OK?

  Det kunde kanske vara intressant att få veta vad andra menar.

  Ha de bra.
  Hasse A

 3. a home far away säger:

  Hej, vilken intressant blogg du har, jag har börjat fota för ca 1 år sen och är numera passionerad hobbyfotograf:). Ska läsa vidare på din blogg för att få lite tips!

  Kram Gunilla i Singapore

 4. Ninni säger:

  Så bra du formulerat även mina tankar om det här. Tack för det!
  Jag tycker mycket om din "obehandlade" bild också.
  Må så gott!

 5. Susanne säger:

  Rajson och Ninni: Jag misstänkte väl att ni skulle hålla med mig, i alla fall i stora drag.

  Hasse A: Jo, visst är det ok att du inte bildbehandlar. Det var bara det att din kommentar fick igång mina tankar om vad jag själv anser.

  a home far away: Åh, tack till dig där långt bort i Asien!

 6. Anneli säger:

  Vilka kloka ord! Mycket bra skrivet och välformulerat och jag håller med om allt!

  Tack för de tankarna!!

 7. akson säger:

  Även jag håller med dig i det du skriver! Det är så det är! Jag skulle inte vilja gå tillbaka till att fotografera i jpg och inte kunna påverka min bild att bli som jag har tänk mig att slutresultatet ska vara!

 8. Susanne säger:

  Anneli och akson: Kunde väl tro det gällde er också. 🙂

 9. Cecilia Artista säger:

  Mycket bra formulerat Susanne! Jag håller verkligen med dig även om jag inte börjat fotografera i raw ännu – men det kommer säkert!

  Vi har naturligtvis valet att dessutom bildbehandla våra bilder som vi vill för att få fram mer konkreta konstnärliga uttryck. Sen är det upp till betraktaren att tolka bilden!

 10. Susanne säger:

  Tack för de orden, Cecilia Artista. Hoppas du kommer igång med raw för det lyfter verkligen fotograferingen.

 11. foto CHIP säger:

  Himla intressant inlägg och visst har jag också tänkt en hel del omkring detta med med bilder och redigering. Fotoutmaningarna ska ju vara något roligt och stimulerande – man inspireras och kanske även kan inspirera.
  Jag tycker det är helt upp till var och en att göra med sina bilder precis vad dom vill.
  Själv experimenterar jag "hej vilt" 😀 och njuter som attan under tiden.
  Jag har gått över till raw och tycker det är ett riktigt lyft trots min amatörmässighet 😉
  Men!
  Samtidigt tänker jag att det borde finnas ngn typ av deklaration för bilder, obehandlad – behandlad – manipulerad.
  …. men absolut inte i våra härliga fotoutmaningar.
  Foto och bildarbete är mitt nya stora STORA intresse.
  Passar på att tacka för det fina arbetet du lägger ned på denna fotoutmaning som jag absolut inte vill missa.

 12. Maria Berg säger:

  BRA skivit.
  Raw fil spara MER information än jpg – märks också då det blir mer än dubbelt så stora filer.
  Måste en raw fil alltid behandlas? Jag använder en del raw bilder rakt av.
  Klart man skall "mörkrumma" digitala bilder!
  Har nog samma inställnig som du skriver. Skall kika på de två sidor du nämt, MB

 13. Susanne säger:

  foto CHIP: Tack för dina ord. Visst får var och en avgöra hur mycket bildbehandling man vill göra eller inte göra. Deklaration av vad man gjort är säkert bra att göra och jag menar att det här inlägget blev min deklaration av vad jag brukar göra med mina foton.

  Maria Berg: Raw-foton måste åtminstone konverteras för att kunna publiceras på nätet och även för att användas i tryck. Hur använder du dina raw-foton?

 14. Della säger:

  Jag är sen att kommentera inlägget, men jag vill ändå säga att – just det, precis så tycker jag. Välformulerat. Du har en fantastisk förmåga att uttrycka dig i ord också.

 15. Susanne säger:

  Della: Jag tackar för de berömmande orden! 🙂

 16. Klas säger:

  Mina tankar om bildmanipulation.
  Manipulation är ett negativt laddat ord i ordböckerna och därför tycker jag att det är bra då termen bildmanipulation används om bilder som är otillbörligt behandlade, även om det inte görs för att vilseleda eller av andra grumliga skäl. Bildmanipulation ska därför aldrig förekomma i bildjournalistik utan att det anges och de media som har en policy brukar dra gränsen vid vad som skulle finnas på en film inklusive normalt mörkrumsarbete. En ren trovärdighetsfråga
  Även i andra sammanhang där bilder aspirerar på att vara dokumenterande tycker jag att man bör följa denna princip.
  Då det gäller reklamfoto förs det bland annat en debatt om photoshopsbantade modeller och annan "uppsnyggning" med bildbehandling. Där tycker jag det är svårare att ha en uppfattning, eftersom bildbehandlingen bara är en liten del i exempelvis en annons och ibland bara en liten del i arbetet med bilden. Här kan man tala om så många sorters manipulation.
  Övriga typer av bilder tycker jag precis som du att man kan hantera hur som helst.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.