Bilder från Eslöv och övriga världen

Dag (244 av 365)

Dagen idag är speciell, det håller nog de allra flesta med om. Inte vet jag vad det är för underlig slump som gjort att så mycket hemskheter hänt just denna dag. Fast det kanske finns andra dagar som är lika olycksdrabbade om man letar lite? Någon som har lust att undersöka saken?

Nåväl, den elfte september har jag själv mest förknippat med det som hände år 1973 i Chile, dvs. då den folkvalde presidenten Salvador Allende störtades i en blodig militärkupp som i förlängningen bl.a. resulterade i att jag fick många nya vänner från bl.a. Chile och själv gjorde en oförglömlig resa dit 1987.

Men eftersom jag nyligen återvänt från New York City så går mina tankar idag till den sena tisdagseftermiddag för nio år sedan då jag kom hem från mitt arbete, slog på nyhetssändningarna på radion och därefter stelnade till framför bilderna på TV:n jag sedan satte på. Någon timme senare befann jag mig på en av sönernas föräldramöte (dit jag kom för sent eftersom jag fastnade framför TV:n) där endast någon enstaka person hört om det inträffade. En pappa berättade att han trott det var en film som visades när han haft TV:n på och inte lyssnat ordentligt.

Den här bilden tog jag för exakt elva dagar sedan, min sista hela dag i New York, då jag gick förbi det som nu endast är en stor byggarbetsplats men där det för nio år sedan fanns två byggnader som var de högsta i staden. Nu har Empire State Building återerövrat den platsen.

När jag ser på den här bilden funderar jag lite på symboliken i det kors som bildas av byggkranarna och blir rädd. Jag följde under min resa debatten om moskébygget på Ground Zero även om jag inte tog mig till platsen när det förekom demonstrationer för och emot. I svensk media talas om den kristna pastor i Florida som vill bränna koranen men som vad jag förstår har ändrat sig. Jag läser hos deepedition ett briljant inlägg där han skriver om Sverigedemokraternas framgångar kopplade till 9/11. Mycket förändrades den här dagen för nio år sedan och jag tror att vi ännu inte sett det värsta.

Eller ska jag vara lite mer optimistisk och i stället se ett X i mitt foto? Ett X som står för något obekant? En variabel i en ekvation som kan ge olika resultat beroende på vad man sätter in för värde på X?

Tema nummer 39 i 365 Foton 2010.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,