Bilder från Eslöv och övriga världen

Varning (252 av 365)

Att åka buss i New York kräver lite specialkunskap. Den hittade jag i guideboken Karin rekommenderade och som jag fick låna av Amy Archer. Varningsskyltarna här upplyser dock om en del av kunskapen.

Om du ska åka buss kan du betala med mynt eller med Metro Card. Metro Card köper du i automater på tunnelbanestationerna (och kanske på fler platser) och kan därefter ladda upp det flera gånger med olika summor som ger olika rabatter. Du kan också köpa ett Metro Card som gäller ett helt dygn eller en hel vecka för obegränsat antal resor. Annars kostar en enkel resa med buss eller tunnelbana $ 2,25. Ett veckokort kostar $ 27 och ett dygnskort $ 8,50 (med reservation för mitt dåliga minne och mot prishöjningar).

När du kliver på bussen ska du stoppa in ditt Metro Card i en maskin vid chauffören. Efter att ha kontrollerat att uppladdade pengar räcker för resan, spottar maskinen ut det igen. Du sätter dig lagom nära mittdörrarna som är utgången du ser här. Ska du kliva av vid en hållplats så är det bra att trycka på en remsa i bussen för att meddela att du vill gå av. När bussen sedan stannar ska du trycka på den gula remsan vid dörren och knuffa på den så att dörren öppnas.

Förresten så är New Yorkborna otroligt vänliga och hjälpsamma. Eftersom jag är så gammal som jag är, fick jag erbjudande om sittplats av många yngre personer. Det har jag minsann aldrig varit med om på överfulla bussar eller tåg här hemma.

Studerar du bilden lite noggrant så ser du på vilken gata bussen går.

Tema nummer 333 i 365 Foton 2010.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,