Bilder från Eslöv och övriga världen

Så blev mitt år 2010

Trots att jag haft den här fotobloggen sedan början på 2007 har jag aldrig gjort någon slags resumé av åren som gått. Eftersom jag sitter här, fortfarande så pass förkyld att jag inte har ork eller lust att fira något nytt år, tänkte jag att jag ju kunde sammanfatta det år som nu är på väg att ta slut. Förstås sker det med några foton som ännu inte har publicerats.

Januari 2010 inleddes med att jag låg sjuk medan kylan la sig över Skåne. Så småningom kom även snön, jag blev frisk och kunde ge mig ut med kameran. Aksons fotoutmaning påbörjades med många foton från stan och jag var långt fram redan från början. Det här fotot tog jag i slutet av månaden.

Februari fortsatte med ännu mer snö och kyla, men det hindrade inte mig från att ge mig ut med kameran. Den här bilden tog jag en dag när jag i jobbet var iväg till en av småorterna utanför stan. Det var halt och dimmigt men min arbetskamrat ägnade sig åt bilkörningen medan jag tog upp kameran. Den får ibland följa med i jobbet också.

I mitten på mars gav jag mig iväg till Billingehus i Skövde på konferens med jobbet. Två intensiva dagar då vi fick mycket god mat och lärde oss mycket nytt. Utsikten ner mot Skövde var ju ett stort plus, även om kylan var ännu kallare än hemma.

Ännu bodde yngste sonen hemma och han for i mitten av april iväg till Höllviken på badmintonturnering. I en paus tog jag mig en fotopromenad mot stranden där snön nu hade försvunnit helt även om vinden blåste kall.

I mitten på maj blommade näsduksträdet i Stadsparken. Snön var bortglömd och värmen började så smått komma, även om början på månaden var kall.

Den tionde juni vaknade vi alla förskräckta över vad som hänt i stan på morgontimmarna: vår största sporthall brann för fullt och gick inte att rädda. På förmiddagen var jag där och tog några foton när brandmännen försökte få branden under kontroll. Om jag minns rätt kallades hela Skånes räddningstjänst in den natten och dagen. Grannar till hallen väcktes för att vara beredda när gnistorna yrde och skolverksamheten ställdes in när den giftiga röken bredde ut sig i grannskapet. Och alla idrottsföreningarna blev hemlösa. Det här fotot tog jag tre dagar efter branden.

Den 24 juli var det dags för nästa stora brand i stan. Jag kom på kvällen med tåget från Malmö där jag deltagit i den tredje upplagan av Scott Kelbys World Wide Photowalk. Från tåget såg vi hur flammorna lyste öster om järnvägen. Ett gammalt godsmagasin där en lokal fastighetsägare hade sitt kontor brann ner, liksom en djuraffär. De allra flesta djuren hann dock föras i säkerhet eftersom branden upptäcktes ganska snabbt. Den närbelägna ICA-affären klarade sig eftersom vinden låg åt andra hållet. Även denna gång fick Räddningstjänsten från hela Skåne kallas in.

Den 18 augusti gav jag mig iväg tillsammans med äldste sonen på årets höjdpunkt: resan över Atlanten till den fantastiska staden New York. Det blev två intensiva veckor med mängder av nya intryck, såväl i New York som i Philadelphia och Washington DC.

Den 19 september hjälpte jag till i valet med att dela ut valkuvert, räkna förtidsröster och de röstsedlar som kom in under dagen. Efter avslutat val rensade jag också upp utanför vallokalen där jag stoppade ner överblivna valsedlar i kassar. Bredvid varandra hamnade de här fyra kassarna. Att de kom att stå så nära varandra, just de här kassarna, var kanske ett förebud om vad som komma skulle, för några månader senare kom socialdemokraterna överens med moderaterna om att leda kommunen tillsammans. Och så vitt jag kan förstå, så fungerar samarbetet bra.

I slutet av oktober var det dags för jobbkonferens igen, den här gången i Stockholm. Jag passade på att åka upp några dagar i förväg för att bl.a. besöka det nya Fotografiska museet som jag längtat efter att se. Jag hade tur och fick även biljett till en kväll då fotografen Lars Tunbjörk berättade till egna bilder. Fotografiska blir ett givet mål även nästa gång jag besöker huvudstaden.

Och så kom plötsligt hösten och jag glömde nästan bort min kamera. Inte speciellt många foton blev tagna. Det blir väl så när mörkret brer ut sig och endast helgerna står till förfogande med dagsljus. Den här bilden tog jag i början på månaden en morgon då jag var på väg till jobbet och för en gångs skull hade med mig kameran.

Inte heller i december blev många foton tagna trots den vackra snön som la sig som ett kallt täcke över hela stan. Den här bilden tog jag på den enda fotopromenad jag gjorde i december, i mitten på månaden, då kylan ännu inte fått vattnet i dammen att frysa. Området är en alldeles nyexploaterad del av stan, där det nu börjar uppföras nya villor.

Jag har ju förutom de resor som nämnts även hunnit med två Italienbesök, men de är ju så ofta förekommande att de knappast räknas som resor längre. Övrigt som hänt är att yngste sonen flyttat till sin pappa i Italien och att jag plötsligt inte har någon att tjata på längre. Det är faktiskt väldigt tomt, men som tur är kommer sönerna på besök lite då och då, förutom att jag åker ner, och så finns ju Skype förstås. Jag har också hunnit med att läsa in 30 högskolepoäng i italienska. Nej, inte riktigt än, för den sista tentan ska lämnas in om drygt en vecka.

Ha nu ett väldigt fint fotoår 2011, du som tittar in här! Veckans fönster fortsätter som förut och årets första tema presenteras här den 6 januari. Den 7 januari är du välkommen med ett bidrag.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,