Bilder från Eslöv och övriga världen

Eslöv 100 år 2011: Östra skolan

Östra skolan stod klar 1876 och hette då Köpingsskolan; Eslöv var ju ännu inte stad. En av de största Eslövskännarna var senare lärare här: Joel Sallius. Bl.a min pappa hade honom som lärare på 1940-talet. När jag var liten och började skolan – inte här, utan på Byskolan – hade Joel Sallius hunnit bli stans första rektor och besökte ibland skolorna för att se hur det gick för eleverna. Än minns jag hur jag stod framme vid den upphöjda katedern i andra klass med mitt räknehäfte i hand och han tittade i det. Med väldigt snäll röst sa han något i stil med: ”Du är lika duktig som din pappa var i skolan.” Jag neg och blev nog alldeles röd i ansiktet medan jag gick ner till min bänk igen.

Joel Sallius var också kommunpolitiker och författare och skrev flera böcker om Eslövs historia, bl.a. en som användes i skolan när jag var liten: Fälad blir stad. Tyvärr har jag blivit av med den i någon av mina otaliga flyttar, men jag minns den som en liten tunn ljusblå bok med svartvita fotografier och små berättelser, nästan i sagoform, om olika platser i Eslöv. Joel Sallius dog 1988 och har därefter fått såväl en skola, en park som ett sammanträdesrum i vårt stadshus uppkallade efter sig.

Den här bilden tog jag för bara några dagar sedan.

Den här bilden hittade jag bland min pappas gamla foton och den visar den högra gaveln på Östra skolan, men ur en annan vinkel än på min bild. Läraren är förstås Joel Sallius. Längst ner till höger sitter min pappa och skrattar för fullt åt kameran.

Detta är inlägg 38 av (minst) 100 i Eslöv 2011.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,