Bildsökning

Jag läste hos Mattias Karlsson på Bildligt Talat om Google Bilder, som innebär att man kan söka med en bild för att hitta den och liknande bilder. För ett par år sedan kom TinEye och det skrev jag om då. Jag hittade några av mina bilder där de inte borde finnas men har sedan mer eller mindre glömt bort tjänsten. Nu testade jag precis en sökning med Google Bilder med en av de bilder jag fick träff på med TinEye 2008 och ser man på, jag hittade samma bild på tre olika platser. Två privata bloggar hade lagt upp den som om bilden var tagen av dem: Caroline och Erica.  Men det som förvånar mig mest är att Statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet använder den i ett collage.

Nu är det i och för sig fritt fram att använda mina bilder eftersom jag satt en Creative Commons-licens på dem, men det är under villkor att man anger mig som upphovsrättshavare, så jag blir allt lite sur över att det inte gjorts på någon av de tre sidor där jag hittade bilden och att man även låter påskina att man själv har upphovsrätten till den.

Bilden jag sökte var den här av Ponte Vecchio i Florens som jag tog sommaren 2004 och därefter publicerat på flera olika platser. En bild som man lätt kan ta själv om man befinner sig i Florens och som det inte är något märkvärdigt med. Hade det inte varit för personerna i vänsterkanten och de lutande lyktstolparna hade jag nog inte känt igen den som min.

Ponte Vecchio
Läs mer på Bildligt Talat om hur man söker efter bilder. Han beskriver också hur han hittade en av sina bilder på en plats där den inte borde vara och dessutom modifierad. En lite rolig berättelse, trots allt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Publicerat i Italien. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

3 Responses to Bildsökning

 1. Pumita säger:

  Olustigt, tycker jag. Blir precis som du förvånad över att SU tar sig såna friheter. Sedan finns det en massa verktyg på nätet som samlar ihop bilder och inlägg utan att fråga. Tycker jag inte om heller. Men alternativet är väl att sluta blogga, eller?

  • Susanne säger:

   Nej, alternativet är att dela med sig på de villkor som gäller enligt Creative Commons-licensen, dvs att den som har tagit fotot äger upphovsrätten. För det är straffbart att bara ta bilder så här och även så som du nämner, trots att jag inte lever på inkomster från mina bilder. Jag tycker det är helt ok att dela med sig av dem, men jag vill inte att någon annan ska ge sken av att vara fotografen.

 2. Susanne säger:

  Och nu ser jag att Caroline tagit bort min bild från sin sida.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.