Bilder från Eslöv och övriga världen

Eslöv 100 år 2011: Föjers foto

Igår kväll var jag iväg och lyssnade på en gammal bekant som visade bilder från Eslöv och pratade till dem med utgångspunkt från fotoateljén Föjers med gamla anor och som nu står tom sedan ett par år tillbaka. Det var den sista ägaren som talade och han inledde med ett bildspel där jag på slutet läste CG, ett bekant namn från den här bloggens kommentarsfält.

Föjers foto

Föjers var en fotograf som startade sin ateljé här i Eslöv 1902 och tog mängder med bilder på stans miljöer och människor. Han använde en kamera som laddades med stora glasplåtar som sedan numrerades och arkiverades. Det blev många bilder och när den siste ägaren stängde ateljén 2006 skänkte han samtidigt hela arkivet till Eslövs kommun som nu håller på att scanna in alla glasplåtar och lägga upp i ett sökbart digitalt arkiv som kan beskådas på webben. Där finns verkligen många fina foton att titta på.

Föjers foto

Ännu finns skylten kvar vid Stora torg där Föjers och hans efterträdare hade sin ateljé och i den lilla ingången hänger ännu några av alla de foton som togs här. Men ateljén är tom och ingen går längre hit för att bli fotograferad. Den tiden är förbi men jag skulle tro att alla de Eslövsbor som gick hit för att bli förevigade med nostalgi minns den tiden. Även i mina gömmor finns många bilder märkta med Föjers signatur.

Detta är inlägg 72 av (minst) 100 i Eslöv 2011.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,