Bilder från Eslöv och övriga världen

Populär tulpanbild

Jag har en gammal bild publicerad här på bloggen och som jag upptäckt är mycket populär att kopiera och publicera på andra ställen. Vad jag har sett finns det åtminstone fyra personer som har den som profilbild på facebook och ett flertal bloggar som publicerat den. Ibland upptäcker jag den på andra platser också genom att jag de få gånger jag kollar min statistik ser vad man sökt efter och får upp bildsöket som jag sedan kan använda igen. Det är så jag upptäckt den här tulpanbildens popularitet.

Eftersom jag har satt en Creative Commons-licens på mina bilder som innebär att man får använda dem för privat bruk om man länkar till mig och anger mig som upphovsrättshavare har jag inte brytt mig så mycket när jag upptäckt bilder på privata sidor. Däremot blir jag ganska så sur när jag ser dem användas av företag. Så enkelt det skulle vara att kontakta mig i stället och fråga om användning. Det händer i och för sig, men bara för en månad sedan hade ett trädgårdsföretag lagt upp just den här tulpanbilden (de tog bort den efter att jag kontaktat dem) och nu är det dags igen. Den här gången har mitt namn helt enkelt klippts bort och man har kört bilden genom ett bildbehandlingsprogram så den blivit alldeles pixlig. Titta in på företaget Svetur som presenterar Plantagen på Värmdö så ser du hur man gjort (eventuellt plockar de snart bort den). Jag förstår inte varför en del företag ägnar sig åt sådana här bildstölder. Visst kan man kräva att de följer upphovsrättslagen.

Bilden publicerade jag ursprungligen i fotoutmaningen 365 bilder 2009 och här kommer den igen.

Tulpaner på Liseberg 2009

Jag har ju nu införskaffat F-skattesedel så att jag lättare kan sälja bilder till hugade köpare och det innebär också att jag kommer att skicka fakturor i fortsättningen när jag ser mina bilder användas på det här sättet.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,