Bilder från Eslöv och övriga världen

Veckans fönster 182 (1/6): Vetenskapligt

Detta är ett fönster jag gick förbi i Köpenhamn för mer än ett år sedan. Det är den danske fysikern Hans Christian Ørsteds bostad. När jag jobbade som lärare berättade jag alltid för eleverna om hans upptäckt av elektromagnetismen som på sin tid var mycket revolutionerande och som blev startskottet på många tekniska uppfinningar. Jag brukade också visa eller låta eleverna upprepa hans experiment där han placerade en kompassnål nära en strömförande ledning och såg hur kompassnålen rörde sig när strömmen slogs på. Ørsteds upptäckt visade alltså på sambandet mellan elektricitet och magnetism, dvs att det runt strömförande ledningar alltid finns ett magnetiskt fält som har en viss styrka och riktning. Tidigare hade man betraktat magnetism och elektricitet som två olika fenomen. Motsatsen, dvs att ett magnetiskt fält kan ge upphov till ström, var det däremot Michael Faraday som visade ett år efter Ørsteds upptäckt.

Nej, nu ska jag sluta vara fysiklärare och visa mitt fönsterfoto.

Fönster hos Hans Christian Ørsted

Och när jag ändå är i farten med fysiken kan jag inte låta bli att visa den här bilden från ett litet köpcentrum i Prag, där man hyllar Nikola Tesla, som fått ge namn åt enheten för magnetiskt flödestäthet. Bilden tog jag för flera år sedan.

Tesla-fönster

Förra veckans fönsterfotografer var:
ju dotter
Leena
Larans
Hanna
Cecilia Artista
Birgitta- foto CHIP
Klimakteriehäxan
Pumita
Rajson
Elisabeth
Pysselfarmor
Benita
Mia
Karin
Mad World
Bittens bilder
llhertz
Erik ”Semlan”
Della
Lissen-to
Sven
Linnéa
Stare Ström
Jah Hollis
Gärdsmygen
Thorgun

Vill du också vara med i Veckans fönster? Här är reglerna:

  • Torsdag kl. 17.00 presenterar jag temat för fönstret.
  • Dagen därpå, fredag kl. 17.00, lägger jag upp ett fönsterfoto på temat.
  • Publicera därefter ditt fönster på din blogg och lämna en kommentar till mitt fönsterfoto så att andra hittar rätt till dig. Länka samtidigt hit så att andra hittar fler fönsterfotografer.
  • Vill du även lägga upp en liten Veckans fönsterlogga hittar du mina loggor här.
  • Glöm inte adressen till ditt fönsterinlägg! Skriv den gärna direkt i din kommentar.
  • Om du deltar i denna veckas fönster, får du din länk upplagd nästa vecka.
  • Du har hela veckan på dig att ge ditt bidrag.

Vill du bidra med temaförslag är du välkommen att maila ditt förslag till mig på ompio57(snabela)gmail(punkt)com där du byter ut orden inom parenteserna (och stryker parenteserna!) till motsvarande tecken.

Andra bloggar om: