Hundra hus 2013: Hus 7

Dags att presentera ännu ett aktuellt Eslövshus: Hotell Sten Stensson Sten, en byggnad vars pampiga trappa det tycks mycket om. Idag har det diskuterats i Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden huruvida man ska bevilja hotellägaren rivningslov för den storslagna trappan som är i dåligt skick. Ännu har inget beslut läckt ut, men jag tror mig kunna tolka beslutsunderlaget till att rivning kommer att ske trots att protestlistor lämnats in av några Eslövsbor som varit ute på stan för att samla namnunderskrifter för bevarandet av trappan.

Hotell Sten Stensson Sten stod klart 1988, flera år efter att jag hade lämnat min uppväxtstad och t.o.m. Sverige. På min tid fanns ett annat hotell på samma plats: Hotell City där jag i tonåren ibland satt med kompisar och fikade. Och då fanns ingen ståtlig trappa utan man kom rakt in till butiker i bottenplan. När jag var på besök i Sverige 1989 förskräcktes jag av byggnaden som nu stod här och tyckte inte alls om den. Fast nu har jag väl vant mig vid anblicken av trappan och kan se dess förtjänster, men är ändå inte riktigt vän med den och tillhör absolut inte dem som sörjer om trappan rivs. Att bevara trappan skulle enligt en utredning kommunen låtit göra, kosta över fyra miljoner av Eslövsbornas skattepengar så för mig innebär det ännu ett argument för att riva den.

Här ser du två bilder jag tog i söndags av hotellbyggnaden, som jag har visat förut.

Sten Stenssons hotell från Stora torg Stenssontrappan från Södergatan

Uppdatering: Och med det här inlägget påbörjar jag #Blogg100, d.v.s. ett försök att under hundra dagar i rad publicera ett inlägg per dag. Läs mer hos Bisonblogg.

Publicerat i 100 hus 2013 och taggad , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

14 Responses to Hundra hus 2013: Hus 7

 1. Eva säger:

  Jaha jag trodde att det hotellet var betydligt äldre, vad fanns där tidigare? Ett annat hotell? Trappan är verkliegn inget vidare och den tar stor plats också, ta bort den och utvidga torghandeln,

  • Susanne säger:

   Jo, det fanns ett annat hotell. Torghandel finns det inte så mycket av så den kan man nog inte utvidga. Jag skulle däremot vilja se t.ex. utställningar och serveringar där.

 2. Pysselfarmor säger:

  Men oj vilken ”mastadonttrappa”! Varför vill man ha kvar den?

  • Susanne säger:

   Man menar att den är ett landmärke (som Lars skriver här i en annan kommentar) och det kanske den har blivit. Jag är inte förtjust i den men har ju vant mig.

 3. Anki säger:

  Det ser äldre ut… kanske för den lilla trappgaveln…
  Den stora trappan… ja, om någon frågar mig, så tycker jag den är hiskeligt stor och ful!

 4. Lars Anshelm säger:

  Tänk att man (jag) varit med om att besluta om den här trappan för 25 år sedan. Visst blev den för stor och visst ligger den tyvärr i fel vädersträck, men…. den har ju trots allt blivit ett ”landmärke” för Eslöv!

  • Susanne säger:

   Hmm, jag undrar lite hur du/ni tänkte då. Fast det är klart, en del gillar ju trappan, framför allt nu när det diskuteras rivning (människan är väl konservativ och motsätter sig ofta förändringar). Jag gör det inte.

 5. Pysselfarmor säger:

  men så kul att du varit inne i ”mitt hus” :-))
  nästa inlägg om hus – kommer straxt ikväll – blir litet speciellt. En lång process om ett hus i Stockholm. Något som jag inte visste förrän jag googlade på huset som jag fotograferade i Fatbursparken, vid Medborgarplatsen. Tänk vad mycket man lär sig tack vare detta tema!

 6. CG säger:

  Det ska bli väldigt roligt att följa dina 100 hus. Detta hus känner jag väl igen, trappan likaså. Hade den legat i söderläge hade den kanske överlevt. Inspirationen kommer kanske från den Spanska dito. Spanska och skånska ….. Dock är det illa att det kommer att saknas hotell i Eslöv. Om man bygger framför Medborgarhuset så försvinner dess storhet. Varför inte lägga ett hotell på Föreningstorget? Nära till polisen dessutom.

  • Susanne säger:

   I en intervju med Eve Olsson på Skånskans hemsida säger han att han försökt lansera just begreppet ”Skånska trappan”.

   Hotell kommer det inte att saknas. Förutom på Joel Sallius plats tror jag det är på gång med något industrihotell. Fast Föreningstorget kanske inte hade varit så dumt även om jag inte förstår varför det skulle vara en fördel med närhet till polisen.

 7. Jahhollis säger:

  Lokala större hotell och nöjes/restaurangetablissemang brukar ofta vara föremål för debatt av olika anledningar, ofta handlar det om ekonomi. Det här hotellet är nog den enda byggnad i Eslöv, ja och stationen också, jag lagt på minnet. Det är ett lite speciellt hus.

 8. Jahhollis säger:

  Ja, nu ljög jag lite, omedvetet. Folkets hus, eller ved den heter den där samlingslokalen vid järnvägen från Malmö nu heter, kommer jag ju också ihåg. Också mycket speciell.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.