Bilder från Eslöv och övriga världen

Hundra hus 2013: Hus 7

Dags att presentera ännu ett aktuellt Eslövshus: Hotell Sten Stensson Sten, en byggnad vars pampiga trappa det tycks mycket om. Idag har det diskuterats i Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden huruvida man ska bevilja hotellägaren rivningslov för den storslagna trappan som är i dåligt skick. Ännu har inget beslut läckt ut, men jag tror mig kunna tolka beslutsunderlaget till att rivning kommer att ske trots att protestlistor lämnats in av några Eslövsbor som varit ute på stan för att samla namnunderskrifter för bevarandet av trappan.

Hotell Sten Stensson Sten stod klart 1988, flera år efter att jag hade lämnat min uppväxtstad och t.o.m. Sverige. På min tid fanns ett annat hotell på samma plats: Hotell City där jag i tonåren ibland satt med kompisar och fikade. Och då fanns ingen ståtlig trappa utan man kom rakt in till butiker i bottenplan. När jag var på besök i Sverige 1989 förskräcktes jag av byggnaden som nu stod här och tyckte inte alls om den. Fast nu har jag väl vant mig vid anblicken av trappan och kan se dess förtjänster, men är ändå inte riktigt vän med den och tillhör absolut inte dem som sörjer om trappan rivs. Att bevara trappan skulle enligt en utredning kommunen låtit göra, kosta över fyra miljoner av Eslövsbornas skattepengar så för mig innebär det ännu ett argument för att riva den.

Här ser du två bilder jag tog i söndags av hotellbyggnaden, som jag har visat förut.

Sten Stenssons hotell från Stora torg Stenssontrappan från Södergatan

Uppdatering: Och med det här inlägget påbörjar jag #Blogg100, d.v.s. ett försök att under hundra dagar i rad publicera ett inlägg per dag. Läs mer hos Bisonblogg.