Hundra hus 2013: Hus 8

Dags för det åttonde huset i min årsutmaning Hundra hus 2013 och samtidigt det fjärde inlägget i Bisonblogs utmaning Blogg100.

Den här patriciervillan i västra Eslöv, Sagasta, stod färdig runt år 1900 (jag har hittat olika uppgifter om årtalet) men byggdes om 1918-1919 till sitt nuvarande pampiga utseende. Arkitekt var Oscar Hägg vid båda tillfällena. Jag har visat den förut men det här är alldeles nya bilder.

När jag i början på 1970-talet var i de tidiga tonåren fanns här en ungdomsgård där jag var flitig besökare. Varje lördag ordnades diskotek i källaren dit man kom genom en ingång till vänster om huvudingången. Jag sparade min veckopeng för att ha råd att gå dit och dansa och träffa kompisar (ja, och så träffade jag ju en och annan kille som jag blev förälskad i). Källarlokalen minns jag som väldigt trång och mörk och längst in var rummet man dansade i till musik som valdes av någon diskjockey. I andra rum fanns väggfasta soffor där man satt och pratade. Diskoteket kallades för Can Pastilla efter någon spansk förebild.

2001 utförde det kommunala bostadsbolaget en stor renovering (man hittade bl.a. hussvamp) och nu finns fem hyreslägenheter i villan.

Villa Sagasta från Sturegatan Villa Sagasta från Trollsjögatan

Grinden tillverkades troligen i samband med den första ombyggnaden, att döma av årtalet.

Publicerat i 100 hus 2013 och taggad , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

11 Responses to Hundra hus 2013: Hus 8

 1. Mona säger:

  Wow, vilken pampig byggnad! Vilket fantastiskt ställe att kunna hyra en kommunal bostadslägenhet i.

  http://fotoentusiastenfotoblogg.blogg.se/category/100hus2013.html

 2. CG säger:

  Oj, Susanne vilka fina bilder av ett för mig välkänt hus! Det finns ett av mina favorithus runt hörnet med torn och grönt tak……. mm mm. Inte nog med att dina bilder är fina, det är även dina texter!

  • Susanne säger:

   Åh, tack CG! Tänkte väl att du skulle dyka upp igen nu när jag börjat publicera hus från stan. Ska se om jag kan få fram kameran igen och få någon bild på tornhuset.

   • CG säger:

    Härligt! Jag ser fram emot de bilderna som möjligen blir bättre i vårens tid, innan lövsprickningen.

 3. Lotta säger:

  Jag är helt betagen över all fina hus som presenteras. Åhhh vilken grind 🙂

 4. Anki säger:

  Ett väldigt pampigt hus… tänk att bo där… men jag misstänker att hyran inte är något för mig 🙂

 5. Yvonne säger:

  Vilket vackert hus! Roligt att man bevarar såna, och att de får nya användningsområden.

  http://yvoeri.blogspot.se/search/label/100hus2013

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.