Bilder från Eslöv och övriga världen

Hundra hus 2013: Hus 8

Dags för det åttonde huset i min årsutmaning Hundra hus 2013 och samtidigt det fjärde inlägget i Bisonblogs utmaning Blogg100.

Den här patriciervillan i västra Eslöv, Sagasta, stod färdig runt år 1900 (jag har hittat olika uppgifter om årtalet) men byggdes om 1918-1919 till sitt nuvarande pampiga utseende. Arkitekt var Oscar Hägg vid båda tillfällena. Jag har visat den förut men det här är alldeles nya bilder.

När jag i början på 1970-talet var i de tidiga tonåren fanns här en ungdomsgård där jag var flitig besökare. Varje lördag ordnades diskotek i källaren dit man kom genom en ingång till vänster om huvudingången. Jag sparade min veckopeng för att ha råd att gå dit och dansa och träffa kompisar (ja, och så träffade jag ju en och annan kille som jag blev förälskad i). Källarlokalen minns jag som väldigt trång och mörk och längst in var rummet man dansade i till musik som valdes av någon diskjockey. I andra rum fanns väggfasta soffor där man satt och pratade. Diskoteket kallades för Can Pastilla efter någon spansk förebild.

2001 utförde det kommunala bostadsbolaget en stor renovering (man hittade bl.a. hussvamp) och nu finns fem hyreslägenheter i villan.

Villa Sagasta från Sturegatan Villa Sagasta från Trollsjögatan

Grinden tillverkades troligen i samband med den första ombyggnaden, att döma av årtalet.