Bilder från Eslöv och övriga världen

Skyltsöndag på Förintelsens minnesdag

Den 27 januari 1945 befriades fångarna i Auschwitz och sedan 1999 högtidlighålls dagen på olika sätt i Sverige för att vi inte ska glömma det som hände samt för att på samma gång minnas att all sorts främlingsfientlighet och rasism är viktig att motverka.

Mitt förra yrke var, som en del vet, lärare och på den skola jag var anställd uppmärksammade vi med eleverna den här dagen på olika sätt, framför allt genom att vi bjöd in personer som suttit i koncentrationslägren men även för att djupare diskutera frågor som t.ex. rasism. Ett viktigt tema i skolan.

Två gånger hann jag också med att tillsammans med kollegor ta våra klasser till Auschwitz i Polen. Den sista gången var i maj 2004 då jag bl.a. tog de här bilderna med min gamla långsamma kompaktkamera. Redigeringen har förhoppningsvis gjort dem något bättre än de var från början.

Arbeit macht frei vid ingången till Auschwitz Skylt med texten HALT vid taggtrådsstängsel Skylt med tysk text vid mur med taggtråd

Det är Pumita som hittade på Skyltsöndag. Detta är dessutom mitt femte inlägg av hundra i bloggutmaningen Blogg100.