Bilder från Eslöv och övriga världen

Valskyltat i Italien

Ja Pumita, jag vet att det inte är söndag idag och att jag alltså borde vänta med att publicera min skylt. Men eftersom jag råkade höra Kristina Kappelin rapportera om det stundande valet i Italien kom jag ihåg att jag hade den här bilden från när äldste sonen och jag tog en sväng till Milano i början på januari.

Den 20 december förra året, när jag landade på Malpensa-flygplatsen och väntade på att min väska med alla julklappar till de italienska släktingarna skulle rulla fram på bagagebandet, såg jag på nyhetssändningen som rullade på tv-apparaten ovanför mitt huvud att man hade bestämt vilken dag man skulle låta italienarna gå till valurnorna igen. Premiärministern Mario Monti hade ju annonserat sin avgång efter brytningen med Berlusconi och under de tre veckorna jag var på besök diskuterades i min f.d. svägerskas familj mycket om olika partiers möjligheter till seger.

Här i Sverige är det antagligen Silvio Berlusconi som är den mest (ö-)kända italienska politikern och det var om honom Kristina Kappelin talade om i kväll på Rapport. Nu hade han åter igen gjort bort sig med något uttalande om Benito Mussolinis statsmannadygder, men framför allt har han lyckats öka sin popularitet igen och hans parti Frihetsfolket (Il Popolo della Libertà) kan eventuellt gå segrande ur valet den 24 februari.

När jag var i Italien var det i stället politikern du ser på skylten, Pier Luigi Bersani, som ledde i opinionsundersökningarna. Bersani är vänsterpartiet PD:s (Partito Democratico) partisekreterare. Tillsammans med teknokraten och förre premiärministern Mario Monti bildar de en center-vänsterkoalition som fram tills nu ansetts ha störst chans till vinst.

En dag när det diskuterades italiensk politik runt matbordet hos min svägerska bad hon mig att i Sverige upplysa alla om vilken hemsk politiker Berlusconi är. Jag lugnade henne med att många här faktiskt tycker han är en ganska så slemmig typ. Tyvärr tycker inte alla italienare det.

Valskylt med Pier Luigi Bersani

Skylt med Pier Luigi Bersani, vänsterpartiets presidentkandidat. ”L’Italia Giusta” betyder ”Ett rättvisare Italien”.

Detta är det åttonde blogg100-inlägget av hundra i en följd.