Bilder från Eslöv och övriga världen

En fönsterfotograf och Veckans fönstertema: Vanligt

För några veckor sedan organiserade jag om upplägget på Veckans fönster och numera får man söka information samt deltagare under Veckans fönster högst upp i menyn. Samtidigt nämnde jag att jag skulle uppmärksamma några fönsterfotografer och nu är det dags att presentera den första i raden av årets fönstertittare.

Dags för Della på Var dag är ett äventyr

Jag tittade bakåt i Veckans fönster-arkivet och såg att Della är den ”äldsta” av de fönsterfotografer som ännu hänger med. Hon var faktiskt med på det andra Veckans fönster som publicerades lördagen den 11 oktober 2008. Della lämnade sin kommentar ungefär kl. 22. Då hade Veckans fönster ännu inget tema, eller man skulle kanske kunna säga att temat var valfritt varje vecka.

Dellas fina foton följde jag redan innan jag började med fotoutmaningen och det var genom en kommentar hos henne som hon fick upp ögonen för Veckans fönster. Sedan dess har hon varit en flitig fönsterfotograf. Så här skrev hon hos mig den där lördagen för mer än fyra år sedan:

”Kul att du talade om det här med fönster hos mig. Jag hoppar på och visar fönster och fönsterluckor från Bologna.
Ha det bra
Della”

Jag har många gånger undrat över Dellas alla resor över jordklotet och funderat över hur hon har möjlighet att resa så mycket och till så många platser långt borta. Sent i höstas t.ex. var hon – tillsammans med en annan fönsterfotograf – iväg till Centralamerika och jag blev grön av avund. Det är ju faktiskt mina hemtrakter, där jag upplevde så mycket. Sedan dess har Della hunnit vara iväg ytterligare en gång: till bl.a. Ghana. Jag har kommit fram till att antingen har hon väldigt mycket pengar och otroligt mycket ledig tid eller har hon ett jobb som gör att hon har möjlighet att resa mycket i tjänsten. Nyfiken på sanningen är jag allt.

Bilderna Della publicerar är alltid mycket sevärda. Hon har blick för fotografering och bildbehandling, det märks tydligt. Och med de motiv hon hittar på sina resor blir det än mer intressant att titta på hennes bilder. Speciellt alla personporträtt tycker jag väldigt mycket om.

Det är faktiskt inte bara genom fotobloggandet jag råkat på Della: Vi gick samtidigt distanskursen ”Visuell kommunikation” den allra första gången den gavs. Jag tror det var 2010. Då fick jag faktiskt reda på hennes riktiga namn. Fast det avslöjar jag inte för dig!

Della har valt den här veckans tema, som är ”Vanligt”. Hon skriver att det måste vara väldigt olika hur vi tycker ett vanligt fönster är.

Veckans fönstertema: Vanligt

Den här bilden tog jag i juni förra året då jag var på snabbvisit i Albiate, min gamla italienska hemby. Avis hade sin årliga fest i närheten och vi stod i kö en kväll för att äta. Medan vi köade studerade vi menyn där den för oss svenskar ovanliga – men för italienare vanliga – indelningen av rätter presenterades i storformat.

En vanlig italiensk meny i storformat

Litet lexikon

Primi piatti = förrätter, t.ex. pasta eller risotto
Secondi di carne = kött som huvudrätt, och då är det bara kött utan tillbehör
Secondi di pesce = fisk som huvudrätt (och då räknas även skaldjur in bland fiskarna), utan tillbehör precis som köttet
Contorni = tillbehör (till secondi piatti), t.ex. grönsaker eller potatis
Dolce = efterrätter
Panini = bröd med fyllning – tjock baguette eller ciabatta brukar användas

Och nu blev det ju faktiskt en skylt igen Pumita. Jag tror att skyltarna är som fönster: de finns överallt.

Inlägg 30 i #blogg100.