Hundra hus 2013: Hus 11

Kyrkans hus är ju också ett slags hus, men som man visserligen inte bor i stadigvarande. Detta är Milanos storslagna domkyrka som ligger i centrala Milano bredvid Galleria Vittorio Emanuele. Många gånger har jag gått förbi här och beundrat konstverket med sina tinnar och torn, men det här är första gången jag fotograferat den på kvällen. Utanför kyrkan finns den stora domkyrkoplatsen som vimlar av människor dag och natt: försäljare av allehanda slag, turister, poliser, eleganta Milanobor och tyvärr även en hel del ficktjuvar.

Duomo di Milano började byggas redan 1386 men blev inte klar förrän 1892, enligt wikipedia. Det var nog inte något fuskbygge precis när det tog så lång tid som 500 år att få kyrkan klar.

Man kan gå uppför trappor och komma upp på taket där man har en fin utsikt över Milanos omgivning. Taket är lite snett så det gäller att ha bra skor. Kommer du till Milano någon gång så rekommenderar jag verkligen ett besök upp på taket där man också ser tinnarna och tornen med sina så speciella dekorationer på nära håll.

Milanos domkyrka

Till vänster om domkyrkan lyser väggen på det lyxiga varuhuset Rinascente och vid de röda stånden pågår julmarknaden.

Bilden tog jag den 3 januari när äldste sonen och jag strövade runt i Milano en hel dag och han visade mig platser jag ännu inte kände till. Nu håller han på att upptäcka en helt annan stad ”down under” och jag hoppas kunna resa dit senare i år så att han får visa mig även den staden.

Detta är mitt fjortonde inlägg i #blogg100.

Publicerat i 100 hus 2013 och taggad , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

14 Responses to Hundra hus 2013: Hus 11

 1. Lotta säger:

  Så fin! Kan inte fatta hur de kunde bygga så stort och ståtligt förr.

  Ska sonen åka till Australien?
  🙂

 2. Mona säger:

  Nej, det ser definitivt inte ut som något fuskbygge. Vilket överdåd av detaljer! Tittade på bilden du tagit uppifrån taket och jag blir ännu mer imponerad när jag ser kyrkspirorna på nära håll.

  http://fotoentusiastenfotoblogg.blogg.se/category/100hus2013.html

 3. Anki Arvidson säger:

  Vilket fantastiskt hus… vilket arbete! Kikade in på din länk med dekorationen på torn och tinnar… otroligt fint!

 4. Jahhollis säger:

  Det kan jag tänka mig, att ficktjuvarna slår till när man står och stirrar beundrande på det bygget.
  Kyrkan verkar i alla tider ha haft råd att skapa fantastiska hus.

  • Susanne säger:

   Faktiskt var jag en gång mycket nära att bli av med plånboken, men drog i sista stund undan väskan från handen som grävde i den.

 5. Razzy säger:

  Oj vilken häftig kyrka stor och väldigt mycket att upptäcka när man tittar på den..

 6. Pysselfarmor säger:

  Vilken byggnad! Ståtlig och grann – sådana kan inte byggas nu för tiden – blir alldeles för dyrt!

  http://pysselfarmorsbilder.blogspot.se/search/label/Hus%202013

 7. Kicki säger:

  Det är verkligen en häftig byggnad att besöka! Jag har varit där flera gånger men däremot har dottern i den italienska familjen aldrig varit där, ändå bor hon utanför Milano!

  • Susanne säger:

   Så är det ofta och faktiskt hade jag aldrig gått upp på taket förrän jag åkte dit med en väninna och skulle visa Milano.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.