Bilder från Eslöv och övriga världen

Hundra hus 2013: Sahlins

Trots kylan gav jag mig ut med kameran idag – det var ju ett tag sedan jag presenterade några hus. Solen sken i alla fall, precis som Jah hollis sa den skulle göra, men så snart den försvann under horisonten längtade jag in i värmen igen.

Dags att presentera ett nygammalt hus med många personliga minnen och med mycket lokalhistoria. Jag har visat det tidigare men då såg det annorlunda ut. Sahlins konfektionsfabrik fanns inrymd här när jag var i tonåren, min mamma jobbade här som sömmerska och jag fick mitt första sommarjobb här, fjorton år gammal.

Carl Peter Sahlin startade ett färgeri i Eslöv 1880 och det blev senare Sveriges första konfektionsfabrik för barnkläder under ledning av hans andra fru Maria, född Persson. Carl Peters och Marias son Albert tog senare över rörelsen som utökades och han lät uppföra fabriksbyggnaden 1913. Man sydde nu också kappor som såldes i hela landet och jag tror att de även gick på export. Familjeföretaget gick vidare i släkten Sahlin men las ner 1973.

I fabriksbyggnaderna flyttade HN möbler in och fanns kvar här tills för några år sedan då möbelbutiken gick i konkurs. Fastigheten köptes upp av ett bostadsföretag som hade planer på seniorboende, men konjunkturen satte stopp för projektet och man sålde vidare till en lokal byggare, BA Bygg, som i augusti förra året lät de första hyresgästerna flytta in i den renoverade byggnaden. På bottenplan har också Folktandvården flyttat in. BA Bygg kommer också att bygga fler hus på tomten.

Sahlins hus framifrån

Sahlins hus från Kanalgatan

Sahlins hus från parksidan

Sahlins hus från parken vid Malmgatan

Innergården

Innergården fotograferad från Västerlånggatan

Detta är inlägg 32 i #blogg100 och inlägg 15 i Hundra hus 2013.