Trots kylan gav jag mig ut med kameran idag – det var ju ett tag sedan jag presenterade några hus. Solen sken i alla fall, precis som Jah hollis sa den skulle göra, men så snart den försvann under horisonten längtade jag in i värmen igen.
Dags att presentera ett nygammalt hus med många personliga minnen och med mycket lokalhistoria. Jag har visat det tidigare men då såg det annorlunda ut. Sahlins konfektionsfabrik fanns inrymd här när jag var i tonåren, min mamma jobbade här som sömmerska och jag fick mitt första sommarjobb här, fjorton år gammal.
Carl Peter Sahlin startade ett färgeri i Eslöv 1880 och det blev senare Sveriges första konfektionsfabrik för barnkläder under ledning av hans andra fru Maria, född Persson. Carl Peters och Marias son Albert tog senare över rörelsen som utökades och han lät uppföra fabriksbyggnaden 1913. Man sydde nu också kappor som såldes i hela landet och jag tror att de även gick på export. Familjeföretaget gick vidare i släkten Sahlin men las ner 1973.
I fabriksbyggnaderna flyttade HN möbler in och fanns kvar här tills för några år sedan då möbelbutiken gick i konkurs. Fastigheten köptes upp av ett bostadsföretag som hade planer på seniorboende, men konjunkturen satte stopp för projektet och man sålde vidare till en lokal byggare, BA Bygg, som i augusti förra året lät de första hyresgästerna flytta in i den renoverade byggnaden. På bottenplan har också Folktandvården flyttat in. BA Bygg kommer också att bygga fler hus på tomten.
Detta är inlägg 32 i #blogg100 och inlägg 15 i Hundra hus 2013.
Jahhollis säger:
Ja, du ser vad jag sade om solen. Och i veckan ska det bli mer. 🙂
Förvandlingen från industrifastighet till bostäder ser ju på dina bilder ut att ha varit lyckad.
Men jag vet inte om jag skulle vilja bo ovanför folktandvården och höra borrarna och patienternas ångestrop genom mitt golv.
😀
23 februari, 2013 — 22:29
Jahhollis säger:
Roligt förresten att företagets namn skrivs Sahlin’s. En svengelsk variant, apostrof-s, som i dag verkar bli vanligare och vanligare.
23 februari, 2013 — 22:31
Susanne säger:
Jo, jag har också funderat på hur det kan komma sig, men har ingen förklaring mer än att de var påverkade av engelskan redan då.
23 februari, 2013 — 23:33
www.tankarombilder.blogg.se säger:
Vad fint det första foto blev med den lite magiska himlen.
Sv: Skydden för fönsterna på mitt hus nr 11 är för att solen inte ska lysa in på de som sitter på sina kontor.
🙂
25 februari, 2013 — 10:21
Susanne säger:
Hmm, jag fixade nog till lite extra magi vid bildbehandlingen. Fast grunden till färgerna fanns förstås redan.
25 februari, 2013 — 21:44
CG säger:
Märklig omdaning av denna byggnad. Fönsterna på andra våningen åt öster påminner mig (grovt) om Västra Folkskolan. Minns inte ihåg hur Sahlins såg ut i original. Hoppas att du någon gång kan ge ut alla dina Eslövsbilder med text i en bok. Kollar lite då och då i 100 års albumet samt Medborgarhuset. Dina italienska bilder ger ”svår” reslust.
25 februari, 2013 — 10:30
Susanne säger:
Minns faktiskt inte exakt hur fönstren såg ut tidigare mer än att de var väldigt övervuxna av vildvinsrankor. Tror jag har några gamla bilder på dem. För övrigt är det väl balkongerna som är den största förändringen av fasaden.
En bok? Ja, varför inte? 🙂
25 februari, 2013 — 21:46
chefstomaten/Kristina Svensson säger:
Bra idé!
27 februari, 2013 — 19:37
chefstomaten/Kristina Svensson säger:
Vacker fasad och trevligt att det inte blev jämnat med marken utan att i varje fall utsidan återanvändes.
27 februari, 2013 — 19:38
Susanne säger:
Nej, att riva byggnaden var aldrig aktuellt även om den stod och förföll i mer än ett år innan nuvarande ägare köpte den och satte igång renoveringen.
27 februari, 2013 — 22:23