Veckans fönstertema: Hotfullt

Veckans fönstertema känns aktuellt efter gårdagens Uppdrag granskning då vi fick höra en del av de många hot som var dag yttras mot dem (speciellt kvinnor) som vågar låta sina röster höras. Näthatet kallas det, men jag skulle vilja påstå att hatet finns överallt och inte är specifikt för nätet. I vardagen, ansikte mot ansikte, uttalas inte de där hatiska orden men de finns där. På nätet, i skydd av anonymiteten, kan de uttalas desto kraftigare och hotfullare.

För inte så länge sedan hotades Åsa Linderborg till döds efter att ha granskat högerextremistiska rörelser. Hon är en av dem som yttrar sig i SVT:s film där hotade kvinnor läser upp alla ord de fått motta. Det är ingen trevlig film. Men motkrafter till hatet finns. Jesper Eriksson startade nätkärlek där han uppmanar oss att hylla en kvinnlig journalist genom ett mail och bl.a. Mymlan skriver bra och manar oss att lägga oss i debatten när vi ser de där hotfulla kommentarerna. Jag tar fasta på Jespers uppmaning så länge, men har dock inte letat upp mailadressen till Åsa Linderborg utan presenterar i stället den här bilden av henne och två andra personer som står högt i rang för mig. Bilden tog jag på bokmässan i Göteborg i september då Christina Wahldén presenterade sin bok Ingen du känner för Mark Levengood och just Åsa Linderborg. Åsas bok Mig äger ingen tycker jag dessutom att du ska läsa om du inte redan gjort det.

Mark Levengood, Christina Wahldén och Åsa Linderborg

Mark Levengood, Christina Wahldén och Åsa Linderborg på Internationella scenen på Bokmässan i Göteborg.

Vill du delta i Veckans fönster och inte har deltagit tidigare, kan du läsa hur det går till under rubriken Veckans fönster högst upp i menyn. Vi ses i morgon fredag, efter kl. 17.

Detta är ett tidsinställt, sextonde inlägg i #blogg100.

Publicerat i Fönster och taggad , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

11 Responses to Veckans fönstertema: Hotfullt

 1. Leena säger:

  Jag såg inte programmet, har bara läst om det och hoten annars också. Svårt att förstå att det ska vara så. Får nog ta och titta på det på SVT play. Jag beundrar dessa människor som vågar säga vad de tycker även om de blir hotade. Och hoppas att det stannar vid hot.

  Jag har hittat ett motiv som inte alls är lika allvarligt men en liten hotbild är den allt!

 2. Linnéa säger:

  Så sant Susanne! Blir helt mörkrädd. Jobbar med ett jätteprojekt inom SKL för Sthlm Stad som handlar om ”Hållbar Jämställdhet” finansierat av regeringen med ca 150 miljoner kr. Omfattar hela landet inom landsting, kommun, stadsplanering osv. De män jag känner vill bara dö när de ser detta eller förklara med att det är bara dårar. Men tyvärr inte. Vet inte om jag kan fixa en hotfull bild. Men klockrent tema, men svårt som fönstertema om det gäller hot på allvar!

  • Susanne säger:

   Det låter som ett mycket intressant projekt som gör mig nyfiken. Antar att även vi är med då. Ska kolla lite på jobbet i morgon. 😉

   Tolkningen av temat behöver inte alls vara så väldigt allvarlig trots att hot i sig verkligen ska tas på allvar.

 3. Lars Anshelm säger:

  Aktuellt och angeläget! Här måste man reagera på olika sätt, detta kan faktiskt vara ett. Men det är kanske inte helt lätt att hitta rätt bild.

  • Susanne säger:

   Det finns ju många olika hotbilder i samhället och någon hittar du alldeles säkert i ett fönster, det tror jag absolut att du gör.

 4. Mia säger:

  Ett mycket viktigt ämne du tar upp….och en spännande utmaning!

 5. Pumita säger:

  Gillar när Veckans fönster snappar upp ett aktuellt tema, speciellt den här gången när det behöver all uppmärksamhet det kan få! Såg inte heller programmet men ska se till att göra det i helgen. Temat lär bli ”ngt att bita i”… jag tror jag får ta en sväng till Mexiko.

  Gillar Åsa Linderborg som debattör men var inte lika exalterad över boken (Mig äger ingen) som en del andra. Visst är den läsvärd men inte så mycket mer.

  http://pumansdotter.blogspot.se/

  • Susanne säger:

   Jo, i Mexico kan man hitta många fönster av allehanda slag.

   Smaken är olika. Jag gillade hennes bok för den historia hon berättade, kärlek och utsatthet i en konstig blandning. Kände igen en del.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.