Bilder från Eslöv och övriga världen

Veckans fönstertema: Hotfullt

Veckans fönstertema känns aktuellt efter gårdagens Uppdrag granskning då vi fick höra en del av de många hot som var dag yttras mot dem (speciellt kvinnor) som vågar låta sina röster höras. Näthatet kallas det, men jag skulle vilja påstå att hatet finns överallt och inte är specifikt för nätet. I vardagen, ansikte mot ansikte, uttalas inte de där hatiska orden men de finns där. På nätet, i skydd av anonymiteten, kan de uttalas desto kraftigare och hotfullare.

För inte så länge sedan hotades Åsa Linderborg till döds efter att ha granskat högerextremistiska rörelser. Hon är en av dem som yttrar sig i SVT:s film där hotade kvinnor läser upp alla ord de fått motta. Det är ingen trevlig film. Men motkrafter till hatet finns. Jesper Eriksson startade nätkärlek där han uppmanar oss att hylla en kvinnlig journalist genom ett mail och bl.a. Mymlan skriver bra och manar oss att lägga oss i debatten när vi ser de där hotfulla kommentarerna. Jag tar fasta på Jespers uppmaning så länge, men har dock inte letat upp mailadressen till Åsa Linderborg utan presenterar i stället den här bilden av henne och två andra personer som står högt i rang för mig. Bilden tog jag på bokmässan i Göteborg i september då Christina Wahldén presenterade sin bok Ingen du känner för Mark Levengood och just Åsa Linderborg. Åsas bok Mig äger ingen tycker jag dessutom att du ska läsa om du inte redan gjort det.

Mark Levengood, Christina Wahldén och Åsa Linderborg

Mark Levengood, Christina Wahldén och Åsa Linderborg på Internationella scenen på Bokmässan i Göteborg.

Vill du delta i Veckans fönster och inte har deltagit tidigare, kan du läsa hur det går till under rubriken Veckans fönster högst upp i menyn. Vi ses i morgon fredag, efter kl. 17.

Detta är ett tidsinställt, sextonde inlägg i #blogg100.