Ett land som fick hjälp av ett annat land

Igår kväll precis innan jag somnade hörde jag den korta nyheten om att Venezuelas president Hugo Chávez hade avlidit. Det var nog ganska väntat att han inte skulle överleva den cancer han fått behandling för av kubanska läkare. Chávez verkar inte vara speciellt populär i svenska media och det är kanske förståeligt när inflytandet från USA är så stort. Jag ser dock med andra ögon – latinamerikanska om man så vill – på Hugo Chávez gärningar som president. En annan som delar min uppfattning är statsvetaren Björn Blomberg som på Newsmill skriver klokt om det han åstadkommit, bl.a. förstatligat de venezolanska oljeföretagen och med förtjänsterna därifrån faktiskt satsat på sociala reformer som kommit de fattigare till del. Förstås orsakar den här typen av åtgärder alltid ramaskri bland dem som ser sig fråntagna sina förmåner.

Ett land vars befolkning också fått del av oljerikedomarna är Nicaragua, det lilla centralamerikanska land där jag bodde i slutet på 1980-talet (om du inte redan visste det) och där min äldste son föddes. Förra året var jag på studentfest hos en flicka med rötter i Nicaragua och förstås stod den blåvita nicaraguanska flaggan på bordet.

Nicaraguas flagga

Inlägg 43 i #blogg100.

Publicerat i Latinamerika och taggad , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

4 Responses to Ett land som fick hjälp av ett annat land

 1. Jag reagerade också på de ganska ensidiga kommentarerna att ”hoppas det blir bättre nu” när Chavez dog. Men jag har ingen koll alls på utrikespolitik för närvarande och tänkte att jag kanske hade missat något.

  • Susanne säger:

   ”hoppas det blir bättre nu” är ett sådant där uttalande jag tycker är väldigt kategoriskt och som i själva verket tar ställning mot dem som fått det bättre. Jag är rädd att det i stället blir värre nu, för trots allt hade han karisma och stod som en enande kraft för många latinamerikaner. Möjligen kan den enande kraften nu i stället bli ett hat mot USA. Tror jag, vilket inte innebär att jag har rätt.

 2. Pumita säger:

  Jag blir heligt förbannad när jag följer nyhetsrapporteringen på tv från Venezuela! Enda ljuspunkten (som jag har sett) har varit Magnus Lintons kommentarer som har gett en mer nyanserad bild.

  http://pumansdotter.blogspot.se/

  • Susanne säger:

   Det verkar vara svårt att låta bli att betrakta omvärlden med ett svart och vitt-tänkande. Sanningen är oftast en gråskala, eller kanske en färgpalett, där det finns både positiva och negativa sidor och ibland rent av sådant om är helt neutralt. En del har bestämt sig för att Chávez var en diktator och andra att han var en ny frälsare som kommer att leva för evigt. Nyanserna saknas helt enkelt.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.