Papa Francesco

Den vita röken kom till sist och för första gången i Vatikanens historia får en latinamerikan beträda påvestolen: Jorge Mario Bergoglio, jesuiten från Córdoba i Argentina, en stor nyhet i italiensk media där t.ex. Corriere della Seras första sida just nu toppas av flera artiklar om den nyvalde påven som tar sig namnet Francesco. En artikel tar t.ex. upp Diego Maradonas stolthet över valet.

Inte är jag katolik och inte ens troende utan betraktar mig som ateist, men jag vet hur stor betydelse det här valet får för alla italienare och nu också för den latinamerikanska kontinenten. Katolicismen är utbredd och det påven säger har betydelse för många människor i Latinamerika, kanske speciellt i Centralamerika.

Dagens bild tog jag i Rom sommaren 2009 då jag besökte min äldste son som gjorde praktik på hotell ett par veckor. Vi strövade runt på många platser i värmen och många foton blev det.

Petruskatedralen i kvällssolen

På andra sidan kupolen på Petruskatedralen stod den nyvalde påven för en stund sedan.

Något som berörde många idag, och förstås även mig, var den artikel som Jonas Hassen Khemiri fick publicerad i Dagens Nyheter. Ett brev riktat till Beatrice Ask, apropå REVA som orsakat så många protester. Har du inte redan läst artikeln, gör det. Han sätter ord på mycket som även mina pojkar råkat ut för – om än inte i den grad som Jonas beskriver.

Inlägg 50 i #blogg100.

Publicerat i Italien och taggad , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

6 Responses to Papa Francesco

 1. Pumita säger:

  Kan förstå att de är glada i Argentina idag… och i övriga LA också för den delen… själv är jag orolig för högervindarna eftersom den nya påven tydligen är mycket konservativ.

  • Susanne säger:

   Högervindarna inom den katolska kyrkan har ständigt blåst starka skulle jag tro. Det är väl bara ute i verkligheten bland de mindre församlingarna som man har kunnat skönja något annat. Tänker då på befrielseteologerna i Latinamerika. För övrigt är konservatismen konserverad för all framtid.

 2. leena säger:

  Jag har läst brevet till Beatrice Ask, och det var verkligen tankeväckande och klokt. Jag är ju bara en finne men har också upplevt lite av den attityden, inte på grund av hudfärgen men när folk får höra var jag kommer ifrån. ”Det gör inget” är ingen bra kommentar men den har jag fått flera gånger.

  Och så påven – ja, bra att han kommer från en annan kontinent. Helst hade sett att han hade kommit från Afrika (det fanns ju lite spekulationer på det också). En man med mycket makt, hoppas han använder den väl. Och det religiösa lämnar jag till andra.

  Ps. vet inte hur jag får till vem som kommenterar, nu blir det nog ”leena” igen, lite mesigt med ingen versal i början …

  • Susanne säger:

   ”Bara en finne” är inte så bara det. Det är mer än en halvfinne som jag. 😉
   Men, alldeles riktigt, jag minns många tillfällen då mamma nämnt om de gånger hon fått tillmälen efter sig, syftande på hennes finska ursprung.

   Gemen eller versal, det beror på hur du skapat ditt konto en gång i tiden. Gäller att vara inloggad med versalkontot alltså. 🙂

 3. CG säger:

  Susanne, jag har läst om B Ask och Jonas artikel. Mycket fint skriven, och den når djupt. Hoppas att du också med ditt engagemang fortsätter med dina bilder och texter och snart kan kalla dig författare. Din blick för många viktiga skeenden och din erfarenhet är viktig. Kompletterat med dina fina bilder är du oslagbar! Vi är nog en liten skara som följer dina texter men fortsätt så……………………!

  • Susanne säger:

   Hehe, vilket beröm som gör att jag nästan rodnar här. Men tack ska du ha! Fast författare till någon bok blir jag nog aldrig. 🙂

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.