Bilder från Eslöv och övriga världen

Veckans fönster 218 (29/3): Orientaliskt

Som jag skrev igår är det Pumita som valt temat orientaliskt till Veckans fönster, ett svårt tema tycker jag, som aldrig rest i öster där Orienten anses befinna sig. Men jag hittade i alla fall en ganska orientalisk bild i mitt välfyllda italienska arkiv, tagen samtidigt som gårdagens bild och där det faktiskt finns fönster med. Nu är jag ju medveten om att fönstren i sig verkligen inte är orientaliska, men människorna som passerar dem ser ju åtminstone ut att vara från Österlandet, trots att de sannolikt allihop är bosatta i Italien.

Anledningen till att de klätt sig på det här viset är att den katolska kyrkans förskola i Albiate i december organiserade ett presepe vivente (ung. levande julkrubba) tillsammans med barn, föräldrar och personal och på olika platser i byn placerade sig för att visa hur det skulle kunnat ha sett ut vid tiden runt Jesu födelse. Några exempel är bageriet, målarverkstaden och värdshuset där det hade byggts upp små teaterscener. Enligt italienska wikipedia organiserades det första presepe vivente på 1200-talet av Franciskus av Assisi och traditionen har sedan spritt sig i den katolska världen.

Efter någon timme på plats tågade alla till kyrkan och det var då jag tog den här bilden.

Orientalisk procession i Albiate

Vill du bidra med ett orientaliskt fönster, läs under Veckans fönster i menyn ovanför.

Information om kommentarsfunktionen

Jag har avaktiverat disqus som orsakat så många problem (tror jag i alla fall, men det kan finnas fler felkällor). Det innebär att du måste ha en godkänd kommentar innan de följande släpps igenom. Skulle du inte se din kommentar direkt så vänta lite tills jag hunnit godkänna den. Jag försöker hålla koll ordentligt timmarna efter kl. 17. En del kommentatorer har redan godkänts och kommer att släppas igenom direkt. Det gäller t.ex. dem som kommenterade på gårdagens inlägg.

Inlägg 66 i #blogg100.