Veckans fönster 218 (29/3): Orientaliskt

Som jag skrev igår är det Pumita som valt temat orientaliskt till Veckans fönster, ett svårt tema tycker jag, som aldrig rest i öster där Orienten anses befinna sig. Men jag hittade i alla fall en ganska orientalisk bild i mitt välfyllda italienska arkiv, tagen samtidigt som gårdagens bild och där det faktiskt finns fönster med. Nu är jag ju medveten om att fönstren i sig verkligen inte är orientaliska, men människorna som passerar dem ser ju åtminstone ut att vara från Österlandet, trots att de sannolikt allihop är bosatta i Italien.

Anledningen till att de klätt sig på det här viset är att den katolska kyrkans förskola i Albiate i december organiserade ett presepe vivente (ung. levande julkrubba) tillsammans med barn, föräldrar och personal och på olika platser i byn placerade sig för att visa hur det skulle kunnat ha sett ut vid tiden runt Jesu födelse. Några exempel är bageriet, målarverkstaden och värdshuset där det hade byggts upp små teaterscener. Enligt italienska wikipedia organiserades det första presepe vivente på 1200-talet av Franciskus av Assisi och traditionen har sedan spritt sig i den katolska världen.

Efter någon timme på plats tågade alla till kyrkan och det var då jag tog den här bilden.

Orientalisk procession i Albiate

Vill du bidra med ett orientaliskt fönster, läs under Veckans fönster i menyn ovanför.

Information om kommentarsfunktionen

Jag har avaktiverat disqus som orsakat så många problem (tror jag i alla fall, men det kan finnas fler felkällor). Det innebär att du måste ha en godkänd kommentar innan de följande släpps igenom. Skulle du inte se din kommentar direkt så vänta lite tills jag hunnit godkänna den. Jag försöker hålla koll ordentligt timmarna efter kl. 17. En del kommentatorer har redan godkänts och kommer att släppas igenom direkt. Det gäller t.ex. dem som kommenterade på gårdagens inlägg.

Inlägg 66 i #blogg100.

Publicerat i Fönster och taggad , , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

30 Responses to Veckans fönster 218 (29/3): Orientaliskt

 1. larans säger:

  Läckert orientaliskt i en härlig bild.
  Mina orientaliska fönster hittar du här http://larans.aminus3.com/image/2013-03-29.html.
  GLAD PÅSK!

 2. Leena säger:

  Härlig färgstark bild! Kul att se något sådant när man är ute och reser.
  För en gångs skull visste jag precis i vilken mapp jag skulle hitta min fönsterbild … 🙂
  Glad Påsk till er alla!
  http://utomhusliv.blogspot.se/2013/03/veckans-fonster-orientaliskt.html

  • Susanne säger:

   Har en släkting som är förskollärare där så det var alls ingen slump att jag stod där med min kamera. 🙂

 3. Oj ja du det är ju verkligen en dos av Orienten i din Italienska bild. Så kul det är när man hamnar mitt i sådant.

  Intressant att läsa om Pumita som jag faktiskt vet namnet på med. Vilket jag är så pass förnöjd över..
  Jag tycker hon är fantastisk..och hon har verkligen ett språk som fängslar. Berikande!

 4. Hanna säger:

  Din bild påminner lite om min, har också någon som passerar fönster. Fint att de har det religiösa inslaget i Italien, tror nog att många barn lär sig mycket av det oavsett om de är religiösa eller ej.

  Skönt att du klurat på kommentarsproblemet, hoppas det kommer lösa sig nu. Önskar dig och alla andra fönstertittare en Glad Påsk!

  http://hanna50.blogspot.se/2013/03/ogonblicket.html

  • Susanne säger:

   Det är svårt att undvika katolicismen i Italien, speciellt i en liten by som den här. Jag orsakade stor uppståndelse när vi valde bort religionsundervisningen för min äldste son när han började första klass där. Den första i byns historia som faktiskt utnyttjade den rätt att göra det som finns inskriven i lagen. Religionsundervisning i byskolan betyder alltså att den katolske prästen leder undervisningen. Ingenting om andra religioner tas upp.

 5. Karin säger:

  Så härlig bild med orientaliska kläder och en passande historia därtill. Glad Påsk!

  http://kajsaloppan.blogspot.se/2013/03/veckans-fonster-orientaliskt.html

 6. llhertz säger:

  Det orientaliska inslaget lyser verkligen upp fint, både gatan och bilden.

  Mitt fönster hör hemma i Bortre Orienten.
  http://wp.me/p1YIih-2IJ

 7. Pumita säger:

  Jättekul med en processionsbild! Roligt att lära sig mer om Italien. Sluta aldrig bilda oss! 🙂

  Du skriver att dina fönster inte är äkta orientaliska. Under min tid som fönsterbloggare har jag tolkat temat så att om jag inte hittar en fönsterbild där själva fönstret uppfyller kravet på temabeskrivningen så är det good enough att det finns saker i bilden som följer temat. För mig är fallet oftast det senare. Idag vet jag inte hur träffsäkert det är… det är en tolkningsfråga.
  http://pumansdotter.blogspot.se/2013/03/veckans-fonster-orientaliskt.html
  Glad Påsk alla fönstergluttare!

  • Susanne säger:

   Jodå, du vet att jag är generös med olika tolkningar. 😉

   Skrev i förebyggande syfte eftersom jag har en f.d. kollega som är lite petig ibland. 😉

 8. Mad World säger:

  Härlig samling!

 9. Bittens bilder säger:

  Fin bild!
  Glad påsk!

 10. Anni säger:

  Vilka fantastiska färger och kläder! Undrar om de känner sig utklädda? Ser att två barn har samma klädsel, det kanske är någon på orten som tjänar pengar även på denna högtid.

  Jag har mitt andra bidrag någonsin till Veckans fönster, två och ett halvt år efter det första …
  http://vardagsnjutning.blogspot.se/2013/03/veckans-fonster-orientaliskt.html

  • Susanne säger:

   Barnen och de vuxna tycker det är en rolig tillställning och har hur kul som helst under såväl förberedelser som genomförande.

   Och nej då, det är nog ingen som direkt tjänar pengar på evenemanget utan kläderna tillverkas genom förskolans försorg och av engagerade föräldrar och personal. Många barn och vuxna hade samma sorters dräkter eftersom de skulle höra samman.

 11. rajson säger:

  Lite annorlunda gäng ”påsk barn”. Fint!
  Hade turen att besöka nästan ”österlandet” i höstas så mitt bidrag är därifrån.
  Önskar alla fönster älskare en riktigt skön påskhelg!

 12. Carl-Axel säger:

  Mysigt exotiskt gäng. Jag är mer traditions benägen lång fredag som det är. Eslöv skyltar med det mesta.
  http://carlaxel.aminus3.com/image/2013-03-29.html

 13. Carl-Axel säger:

  Mysig exotisk bild. Glad Påsk önskar jag med ett meddelande från exotiska Eslöv.
  http://carlaxel.aminus3.com/image/2013-03-29.html

 14. Anita - Malta säger:

  Tycker att vi alla skulle vara lite mer orientaliska med tanke på de färgstarka kläderna de så ofta bär. I vår kultur är det mer grått och svart, jeans och tröja 😉 Färg ger glädje. Ett fint exempel som Susanne visar med sin bild. Min bild är INTE färgrann när det gäller klädsel. Men det var vad jag fann som kunde passa till temat.
  Välkommen att kika 😉 http://anitamalta.wordpress.com/2013/03/29/orientaliskt/

 15. Jah Hollis säger:

  Ett Orientaliskt fönster från Malmö, fotat i allt annat än orientalisk värme. http://jahhollis.blogspot.se/2013/03/veckans-fonster-218-29-mars-2013.html
  Mycket jobb de har lagt ner på sina kläder på din härliga bild.

 16. Beppan säger:

  Härlig bild på ”den levande julkrubban”!
  Hos mig finns ett antal fönster från bortre Orienten….

 17. B i r g i t t a säger:

  Blev lite arrangerat idag 🙂
  Verkligen orientaliskt och färgglatt i din bild 🙂

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.