Bilder från Eslöv och övriga världen

Veckans fönstertema: Optiskt

Optik är läran om ljusets utbredning och brytning och är ett delområde inom fysiken. För sisådär en fem år sedan undervisade jag bl.a. i optik och det blev många experiment med allt från enkla speglar till avancerade hologram och fiberoptik. Ibland lät jag också eleverna tillverka enkla lådkameror även om det inte längre fanns mörkrum att tillgå för framkallning av de fotografiska papper som vi förr använde. I stället fick de se bilderna på ett bakstycke av matt smörgåspapper. Allt är nu historia, såväl min undervisning som lådkameror. Nu gör vi i stället bilder i våra digitala kameror och det är betydligt svårare att förklara hur ljuset bryts och ger en bild på en skärm.

Något som fungerar ungefär som en kamera är vårt öga och ett sådant ser du på den här bilden jag tog vid Turning Torso i Malmö i slutet på förra året.

Och vill du veta mer om hur du kan delta i Veckans fönster, läs under rubriken högst upp.

Stort öga i mur

Inlägg 58 i #blogg100.