Veckans fönstertema: Optiskt

Optik är läran om ljusets utbredning och brytning och är ett delområde inom fysiken. För sisådär en fem år sedan undervisade jag bl.a. i optik och det blev många experiment med allt från enkla speglar till avancerade hologram och fiberoptik. Ibland lät jag också eleverna tillverka enkla lådkameror även om det inte längre fanns mörkrum att tillgå för framkallning av de fotografiska papper som vi förr använde. I stället fick de se bilderna på ett bakstycke av matt smörgåspapper. Allt är nu historia, såväl min undervisning som lådkameror. Nu gör vi i stället bilder i våra digitala kameror och det är betydligt svårare att förklara hur ljuset bryts och ger en bild på en skärm.

Något som fungerar ungefär som en kamera är vårt öga och ett sådant ser du på den här bilden jag tog vid Turning Torso i Malmö i slutet på förra året.

Och vill du veta mer om hur du kan delta i Veckans fönster, läs under rubriken högst upp.

Stort öga i mur

Inlägg 58 i #blogg100.

Publicerat i Fönster och taggad , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

17 Responses to Veckans fönstertema: Optiskt

 1. leena säger:

  En sån häftig bild! Här känner man sig iakttagen …
  Det var lite svårt tema denna gång, var tvungen att googla på synonymer och något ska jag väl kunna pressa fram. Ett är säkert – jag har inte fotograferat varken ögon eller glasögon i något fönster.

 2. llhertz säger:

  Ja nu är jag sedd av en surrealistisk skapelse i Dalís anda. Tungt!
  Ett optiskt fönster kan komma att knäcka min kamelrygg men vi får väl se…

  • Susanne säger:

   Eh? Kamelrygg? Nåja, trots att jag inte riktigt förstår vad du har för konstig rygg så tror jag absolut att du fixar ett optiskt fönster. 🙂

   • llhertz säger:

    Vi ska se om jag spammar nu men jag gör ett försök till.

    Ett allseende öga som blinkar är rent absurt.

    Tänkte på den gamla sagan om det sista strået som knäckte kamelens rygg. Långsökt jag vet – associerar konstigt allt som oftast men optiken var fullständigt obegriplig redan i skolan 🙂

    • Susanne säger:

     Aha, nu blev det lite klarare för mig.

     Och spam blev det inte. Du är en betrodd kommentator och inlagd på rätt lista i disqus. 🙂

 3. Anki säger:

  Häftigt! Här känner man sig sedd 🙂
  Lite knepigt tema… måste nog fundera lite…

  • Susanne säger:

   Fundera får man göra ibland, det är jag medveten om. Du kan tro att jag också funderar en hel del på de teman jag väljer. 😉

 4. Jahhollis säger:

  Du har hittat Det allseende ögat! I Västra hamnen!
  Jag minns från skolan när man fick lära sig rita hur ljus bryts i konkava och konvexa linser och speglar. Bryr dom alls sig om sådant i skolan i dag?

  • Susanne säger:

   Jodå, visst bryr de sig om att rita ljusstrålar reflekteras i speglar och hur de bryts i linser, men det är ju det teoretiska. Experimenten är ju mycket roligare. Ett enkelt jag brukade göra var att rikta två strålkastarinsatser mot varandra (= konkava speglar). I den ena strålkastaren lät jag glödlampan sitta kvar, tänd. I den andra strålkastarinsatsen höll jag en vanlig tändsticka precis i brännpunkten – och vips, så tändes tändstickan, trots att strålkastarinsatserna satt på mer än en meters avstånd från varandra. Först därefter ritade jag upp ljusstrålarnas reflektion.

 5. Kicki säger:

  Så läckert…och så svårt tema! Hm…

 6. Anemonen säger:

  Ett fint fönster

 7. Carl-Axel säger:

  Nej det blev inte biblioteket och Eslöv lyser. Jag tog fasta på att ljuset är elektromagnetiska vågor och då passade Sony center i Berlin tycker jag. Fint öga! Undrar om det är Iris cykel? Till Potsdamer plaz: http://carlaxel.aminus3.com/image/2013-03-22.html

  • Susanne säger:

   Jaha, Carl-Axel vill att jag plockar bort den här kommentaren, men olydig som jag är, gör jag det inte. 🙂

   Självklart är det Iris cykel. Kan inte tänka mig något annat.

 8. SoF säger:

  Glömde kommentera din tuffa bild Susanne – från området vid Turning Torso.
  Jag brukar vandra omkring där i alla fall minst en gång om året, men detta som du fotograferat har jag missat.
  Tufft!!
  Solskenshälsningar: SoF

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.