Bilder från Eslöv och övriga världen

Fönsterfotograf fyra och Veckans fönstertema: Optimistiskt

Jah Hollis

Dags att presentera en ingrodd malmöit från Oskarshamn: Jah Hollis har deltagit flitigt i Veckans fönster sedan juli 2009 då han bidrog med ett grönt fönster på det fyrtioförsta fönsterinlägget jag presenterade. Innan han gjorde det var han redan en flitig kommentator på mina bloggar, vilket han troget har fortsatt med.

Jag tror jag lärde känna Jah Hollis någon gång 2008, men är inte riktigt säker. Det var i samband med att Knuff-Johan presenterade någon ny funktion som numera gått i graven. Eventuellt började det med att jag skrev en lång kommentar hos honom till en bild där en cyklist, en kvinna med barnvagn och en bil kommer samtidigt i en korsning i Malmö. Jah Hollis undrade vad som skulle hända och jag fantiserade ihop något som tydligen föll honom i smaken. Därefter fick jag ett mail, eller möjligen en kommentar, med en fråga om han fick länka till min fotoblogg. Än ligger länken kvar på hans sida bland nio andra utvalda och det känner jag mig väldigt stolt över.

Vad vet jag då om Jah Hollis? Jo, det är en hel del han berättat. När jag fick vetskap om hans existens 2008 jobbade han som journalist på Ystads Allehanda men bytte senare till Kristianstadsbladet. I Kristianstad skaffade han sig en övernattningslägenhet för att slippa pendla så mycket förbi Eslöv där han redan hade lärt känna en hel del av husfasaderna mot järnvägen. Sedan årsskiftet slipper han pendlingen för alltid och kan ägna sig åt sina favoritsysselsättningar. En av dem är quiztävlingar på Malmöpuben Pickwick där man kan hitta honom varje onsdag. Hans lag vinner också en hel del har jag förstått och är nu när jag skriver det här uppe i tre raka segrar. Och fuskar genom att googla gör de definitivt inte. Annat Jah Hollis tycker om är musik och jag imponeras över hans gedigna kunskaper om alla de artister som jag ibland känner till och ibland inte men ändå har lyssnat på. Förstås går han då också på många konserter, ibland till grannlandet över sundet där han även hittar berömda ölpubar, ja, för öl gillar han. För inte så länge sedan köpte han t.o.m. biljetter till Yohio, men det är ju inte riktigt hans stil utan det är hans guddotter som ska dit med kompisar. Själv ska han närmast, i maj, iväg till favoritstället KB i Malmö och lyssna på Lucinda Williams.

Tidigare jobbade Jah Hollis på tidningen Arbetet och fick göra många reportage om Malmö och det märks att han kan sin stad. Eftersom han också deltar i Hundra hus 2013, får vi veta mycket om många intressanta byggnader i Malmö.

Jah Hollis är en sådan där flitig kommentator som jag ser överallt och hans kommentarer är också genomtänkta och mycket givande att läsa. En gång skrev han en något kritisk kommentar till några bilder jag publicerat till fototrissen och jag vet att han var lite orolig för att jag skulle ta illa upp. Nu gjorde jag inte det utan insåg att han hade rätt i det han skrev. Det är sådana konstruktiva kommentarer jag minns allra bäst.

När jag klickar mig in hos Jah Hollis möts jag av de där vardagsbilderna och -berättelserna som ändå är så speciella och välskrivna. Det märks att han jobbat med språket sedan 1980. Ja, faktiskt innan dess eftersom han en gång i mellanstadiet beskrivit ett studiebesök hos brandkåren i Oskarshamn så bra att brandchefen blivit imponerad.

Och till slut avslöjar jag också Jah Hollis riktiga tilltalsnamn: Åke, vilket alla som fått e-post från honom bör känna till.

Veckans fönstertema: Optimistiskt

Jah Hollis har valt fönstertemat optimistiskt med tanke på våren som kommit. Temat presenterar jag med den här bilden på de här optimistiska krokusarna som ger sig till att växa upp mitt bland fimparna.

Krokusar och cigarrettfimp

Inlägg 93 i #blogg100.