Hundra hus 2013: Svaneholms slott

Idag har jag fått åka på utflykt i jobbet och varit med på en sammankomst på Svaneholms slott i Skurups kommun. Det är minsann inte var dag jag blir inbjuden till ett slott så kameran fick förstås följa med.

Svaneholms slott byggdes på 1500-talet, dvs på den tiden Skåne fortfarande var danskt. Den förste slottsherren var Mourids Jepsen Sparre men den utan tvekan mest kända slottsherren var Rutger Macklean som under sin levnad 1742-1816 hann genomföra många reformer inom lantbruk och utbildning. Efter att 1782 ha ärvt Svanehoms slott med dess dåligt skötta mark där bönderna var tvungna att göra dagsverken innan de kunde bruka sina egna små lotter, införde han enskiftet. Bönderna slapp dagsverket och fick i stället arrendera mark, men tvingades också flytta ut till de nya lotterna. För att få bönder att bruka arrendemarken införde Macklean fem års fritt arrende och femton års skattefrihet. Inom utbildningsområdet var Macklean influerad av den schweiziska pedagogen Pezzalotti och lät grunda två skolor i närheten av Svaneholm.

Svaneholm slott ägs nu av en andelsförening och i slottet finns ett museum, en restaurang och möjligheter till kurser och konferenser. Till jul organiseras en populär julmarknad som brukar ha många besökare och resten av året förstås mängder av andra aktiviteter. Vill du bli en av slottsägarna går det faktiskt bra och är inte alls dyrt. Köp minst fem andelar på vardera 30 kronor.

Svaneholms slottsallé med slottet och stora träd

I morse gick jag den här vägen mot slottet.

Konferenssalen på Svaneholms slott

En av de här stolarna satt jag på idag och följde vad som hände längst fram i den blå salen där föreläsarna avlöste varandra.

Hus 24 i Hundra hus 2013 och inlägg 78 i #blogg100.

Publicerat i 100 hus 2013 och taggad , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

12 Responses to Hundra hus 2013: Svaneholms slott

 1. Catharina säger:

  Åh vad härligt det såg ut. Jag älskar slott och deras historier. Svaneholms slott har jag dock aldrig besökt, men kommer jag förbi Skurup ska jag lägga in det på besökslistan.
  Ha en bra vecka, ser framemot denna veckas fönster. Jag antar att du mår bättre.

  • Susanne säger:

   Faktiskt hade inte jag heller besökt Svaneholm tidigare, trots att jag bor så nära, så det var verkligen kul att komma dit idag.

   Jag har precis tidsinställt fönstertemainlägget inför morgondagen. Tror inte det blir så svårt.

   Och jo, jag är bättre även om en envis och sömnstörande hosta vägrar ge med sig. 🙁

 2. Eva säger:

  oj va vackert 🙂 dit skulle man ju ta sig en tur och fota någon gång..

 3. Della säger:

  Tänk att man kan bli slottsägare för 5 x 30 kr. 🙂

  • Susanne säger:

   Billigt med slott nu för tiden. Antar att man behöver lägga ner betydligt mer pengar på att upprätthålla standarden.

 4. Jah Hollis säger:

  När jag gick journalistlinjen på Skurups folkhögskola för sådär 125 år sedan ingick besök på Svaneholm och mycket vetande om slottet i undervisningen. En av lärarna var nämligen ansvarig för någon museiverksamhet vid slottet också. Det ligger fantastiskt fint till, men är lätt att missa eftersom man oftast blåser förbi såväl Skurup som avfarten till Svaneholm.

 5. Linnéa säger:

  Så fint det se ut. Har för mig att det finns en väldigt fin gul klängros som heter just Svaneholm. Men är inte säker. Lite romanstil på själva namnet! Ni tycks ha fått lite vår i Skåne.

 6. Mycket intressant inlägg (som jag läste i mobilen för en tid sedan men där är så svårt att lämna en kommentar).

  • Susanne säger:

   Tack Kristina! Det var faktiskt mycket jag fick veta under besöket. Att Rutger Macklean införde enskiftet har jag säkert lärt mig i skolan en gång för länge sedan men det blev så levande när jag fick höra om det på slottet. Han verkar ha varit en föregångare inom mycket.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.