Hundra hus 2013: Västra Sallerups prästgård

För någon vecka sedan gick jag backen upp mot Västra Sallerups kyrka dit jag gått så många gånger tidigare. Den här gången fotograferade jag den gamla prästgården vilket jag i och för sig också gjort tidigare men då från andra sidan och i full grönska. Nu blir det i stället en vårvinterbild  där trädens kala grenar ännu inte knoppats. Fast det gör de nog precis när som helst.

Västra Sallerups prästgård byggdes 1868 och eftersom prästen sedan lång tid tillbaka flyttat ut, används den idag som samlingslokal och man kan om man vill även hyra den. Jag ser att Svenska kyrkan faktiskt använt min sommarbild när de presenterar prästgården. Men det är helt i sin ordning eftersom bilden finns på Wikipedia Commons, fri att använda för vem som helst under förutsättningen att jag anges som fotograf.

Västra Sallerups prästgård

Själva kyrkan som du ser till höger i bilden, är från 1100-talet.

Hus 28 i Hundra hus 2013 och inlägg 95 i #blogg100.

Publicerat i 100 hus 2013 och taggad , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

11 Responses to Hundra hus 2013: Västra Sallerups prästgård

 1. Della säger:

  Fint ställe ser det ut som.

  • Susanne säger:

   Jo, fast det bästa är nog ändå att man har en fin utsikt över hela stan när man kommer upp på backen där kyrkan och prästgården ligger.

 2. Jah Hollis säger:

  Jag tycker det går sakta med vårens framsteg. Det ser fint ut när man ger sig ut, men så där särdeles varmt är det inte. Nu ser jag i alla fall att de där buskarna som får gula blommor innan de får blad har fått färg nere på granngården. Så du kan kanske ha rätt i att det blir grönt och fint även på prästgården snart. Jag kan berätta att din sommarbild av stället används även på Wikipedia, men där står inte ditt namn som fotograf utan din e-postsignatur.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Västra_Sallerups_kyrka

  • Susanne säger:

   Fast jag hörde av en kollega igår att magnolian blommar i Lund – i söderläge. Det bådar gott inför studentsången.

   Wikipedia är ju en del av Wikimedia och klickar man på bilden så hamnar man där jag en gång laddade upp den.

 3. Jah Hollis säger:

  S:t Gertrud (på Östergatan) i Malmö har faktiskt figurerat in några av mina blogginlägg, men då har det inte handlat om själva byggnaderna.
  http://jahhollis.blogspot.se/2011/06/jason-scorchers-tande-st-gertrud.html
  Du har faktisk själv kommenterat ett av inläggen:
  http://jahhollis.blogspot.se/2009/07/kebnekaise-skapar-fortfarande-musikmagi.html
  Och visst, S:t Gertrud finns med på listan över möjliga objekt till Hundra hus.

 4. Jag såg den här bilden i Feedly (mobilen) och tänkte jag måste nog allt logga in och lämna en kommentar. Så himla fin bild. Det röda staketet, grenarna – många olika mönster i bilden.

 5. Eva säger:

  Ja dessa gamla prästgårdar som ingen tycks vilja bo i längre. Ja de är väl för stora o dyra att hålla i stån. Sen vet jag inte riktigt hur just denna ligger ser ut som den ligger i utkanten av Eslöv. Ja det borde ju jag veta som jobbat i Eslöv. Fin bild !

 6. Susanne säger:

  Uppe på backen i sydvästra Eslöv ligger den, alldeles bredvid kyrkan.

 7. Pysselfarmor säger:

  Prästgårdar brukar ligga fint…ja och vara fina. Läste i kommentarerna här att ingen bor i huset och det är ju synd.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.