Veckans fönstertema: Rättvist

Världen är långt ifrån rättvis och jag undrar om den någonsin blir det. Den värsta orättvisan är mellan olika delar av världen. I västvärlden där du och jag bor är vi så otroligt privilegierade jämfört med den allra största majoriteten av världens befolkning. Via Molbimien hittade jag Global Rich List där du kan se hur just du ligger till i inkomst jämfört med resten av världen. Gör det! Du inser då hur pass bra du har det.

Rättvisa brukar symboliseras med vågskålar och jag visar därför den här bilden jag tog i Palermo förra året.

Fyra vågskålar med skuggor

Nu är faktiskt den här hundra dagar långa bloggutmaningen #blogg100 avslutad och jag har lyckats publicera ett inlägg per dag utan avbrott. Det har blivit en vana att lägga upp ett foto varje dag men jag tror takten kommer att minska något framöver. Kanske.

Jag har på köpet hittat några nya bloggar som jag nu följer. Inte så många fotobloggar förstås, för sådana följer jag ju redan. Men två stycken som publicerar en hel del bilder är Kristina på tomatsallad som jag tipsat om tidigare men också Ordvitsar i bild, en blogg med roliga fotomontage.

Intressanta skrivare jag hittat är t.ex. Upp flyga orden, Axbom, Retorikiska och ovan nämnda Molbimien. Och så får jag ju inte glömma initiativtagaren Fredrik Wass på Bisonblogg. Tack för att du startade #blogg100! Jag hoppas alla jag nämnt här fortsätter att blogga även efter att utmaningen nu är slut.

Den här dagen är också min äldste sons födelsedag och jag passar på att gratulera honom långt där borta i landet på andra sidan jordklotet dit han gav sig iväg för några månader sedan och gjorde sin mamma orolig. Men tack vare hans beslut har jag nu börjat planera resan dit och får se en helt ny världsdel. Grattis på födelsedagen, pojken min! Jag skickar inget analogt födelsedagskort till dig, för jag har ju faktiskt ingen adress jag kan skriva på det. Däremot har jag en mängd andra kontaktvägar som mobilnummer, mailadress, Facebook  WhatsApp etc. Det är väl så det ska vara nu för tiden och inte som då du föddes i Nicaragua och vi skickade ett telegram till släkten i Italien respektive Sverige med budskapet om din ankomst.

Publicerat i Fönster och taggad , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

12 Responses to Veckans fönstertema: Rättvist

 1. Jah Hollis säger:

  Jag hade en kollega på Arbetet (han avled för bara någon vecka sedan) som ibland torrt konstaterade: Vi får aldrig en perfekt värld.
  Och det ligger väl något i det. Vi kommer inte, i alla fall inte i min livstid, att få uppleva rättvisa för alla och det kommer alltid att finnas människor som behandlas illa på ett eller annat sätt. Att vi har det bra i Sverige på väldigt många vis kan man väl knappast ifrågasätta, även om man i vissa nätdebatter kan tro att livet här är ett smärre helvete.
  Vi får väl se om jag fått stopp på min rinnande näsa snart så jag kan försöka hitta ett rättvist fönster.

  • Susanne säger:

   Total rättvisa är en utopi, men det kan vara bra att se lite utanför den närmsta kretsen ibland och jämföra med andra som inte är så nära. Det är ju oftast lättare att bara se den alldeles omedelbara omgivningen och jämföra med den.

   Krya på dig!

 2. Leena säger:

  Inte är det rättvist, det kan jag hålla med dig om. Och därför blir jag så arg att man ondgör sig över att vi tar in flyktingar när vi inte kan ta hand om våra egna äldre, sjuka eller barnen. Men i Sverige är det ju ändå så mycket bättre än i många andra delar av världen. Men det är klart, har man det svårt med sjukdomar och ekonomi så kan man lätt tycka att man i första hand ska ta hand om sina egna sjuka och fattiga … rättvisa är är inte enkel.
  Min egen fjuttiga rättvisa just nu är att få till ett bredband som fungerar åtminstone för det mesta. Har tecknat ett nytt abonnemang för mobilt 4G så jag hoppas jag slipper dagens frustrerande försök att koppla in mig på sidor, eller kommentera. Hoppas jag kommer in imorgon, och hoppas jag hittar ett rättvist fönster.

  • Susanne säger:

   Nej, rättvisa är svårt och det är alltför lätt att bara se det som finns i närheten. I min utopiska värld finns inte några gränser för människor utan vi skulle få röra oss fritt över hela jordklotet precis som andra djur. Våra gränser är bara några imaginära linjer som de som har makt satt upp för andra.

   Lycka till med bredbandet!

 3. Anne-Lie säger:

  Grattis! Imponerande att du inte missat en enda dag.Härliga bilder! Kul att följa dig. #blogg100

 4. Vilken fin Fru Justitia du hittat! Och så härligt att du hänger på grabben! Whats app var f ö oersättligt bra när min dotter kuskade runt i tre mån i Asien alldles nyss.

  • Susanne säger:

   Så dottern har kommit hem nu. Skönt att slippa oroa sig antar jag. Min pojke kuskar ju inte runt utan håller sig på samma plats. Bara flyttat några gånger, men jag tror han nu stannar på senaste stället.

 5. Vad roligt att du ska hälsa på sonen. Min pappa gillade starkt när jag bodde i Wales men han kom inte och hälsade på särskilt ofta, trots att det ligger så nära.

  Tack för att du tipsar om min blogg och stort grattis till målgången i #blogg100. Nu återstår att se om det har blivit en vana att blogga varje dag som är svår bryta eller om det blir en lååååång semester från bloggandet :-).

  • Susanne säger:

   Nej, någon lång semester blir det inte. Har ju mina fotoutmaningar att hålla koll på även om de kommer att ha lite semester.

 6. B i r g i t t a säger:

  Intressant detta hur man ser på rättvisa. Grattis till målgången och resplanerna!

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.