Veckans fototriss: Kyrkor

Det blir alldeles nya bilder till Fototrissen som har tema Kyrkor. Kyrkan fotograferade jag igår eftermiddags i den lilla byn Örtofta utanför Eslöv. Det är i den här byn Sveriges enda kvarvarande sockerbruk finns. Nu på våren är det ju ingen sockerproduktion så man slipper den sötsliskiga lukten och kan i stället få sig en doft av gödsel nu när jordbruket kommit igång. Örtofta ligger vid Kävlingeån, längs stambanan mellan Eslöv och Lund. Tåget från Eslöv tar endast ett par minuter och efter en promenad på tio minuter kommer man till Örtofta slott och kyrkan som ligger alldeles i närheten.

Entrésidan till Örtofta kyrka Ena långväggen på Örtofta kyrka Det vackra altaret inuti kyrkan

Du ser väl vilken konstnärs verk som imiterats till väggmålningen vid altaret?

Publicerat i Fotoutmaningar och taggad . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

10 Responses to Veckans fototriss: Kyrkor

 1. Gilla säger:

  Trevligt att få se en kyrka, man inte har sett förr. Vi bor också i Skåne, men har inte kommit åt det hållet.

  Gilla

  • Susanne säger:

   Örtofta kyrka ligger lite gömd bakom slottet, så det kanske inte är så många som hittar hit. Jag hade faktiskt aldrig varit här.

 2. Jah Hollis säger:

  Oj, har Leonardo varit i Örtofta?! 🙂
  Den stationen har jag dundrat förbi med tåget många gånger. Värst var det sena fredagskvällar när enda sättet att komma hem var sista pågatåget från Kristianstad. Det stannade i Örtofta, och på a-l-l-a andra stationer på vägen till Malmö. 😛
  En fin kyrka ser dom i alla fall ut att ha.

  • Susanne säger:

   Men nu stannar pågatåget från Eslöv inte längre mellan Lund och Malmö och mellan Eslöv och Lund finns bara Örtofta och Stångby, så inte är det så många stationer på den sträckan i alla fall. 🙂

 3. Anni säger:

  Både slott och pampig kyrka på samma lilla ort, det måste varit en rik trakt en gång i världen!

  • Susanne säger:

   Jo, det var det alldeles säkert och om jag minns rätt från det föredrag jag lyssnade på i söndags så var trakten på 1600-talet ett eget härad med något som kallas birkerätt, det enda gods i Skåne som hade denna rätt.

 4. Elisabeth säger:

  Underbara bilder =)

 5. Det där var en riktigt rolig vinkel på kyrktornet!
  Jag har faktiskt varit i Örtofta och plockat sockerbetor :-).

  • Susanne säger:

   Eh? Plockat sockerbetor? Nu blir jag nyfiken.
   Jag har bara gallrat betor, något man inte alls gör nu för tiden eftersom växtförädlingen gjort att varje sockerbetsfrö ger endast en planta. Annat var det förr.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.