Bilder från Eslöv och övriga världen

Hundra hus 2013: La Scala

Senast jag var i Milano, i slutet på oktober passerade jag den världsberömda Teatro alla Scala, där man höll på att sätta upp nya affischer inför kommande evenemang. La Scala ser ganska oansenligt ut utifrån men innanmätet är desto mer praktfullt. En enda gång har jag suttit i den magnifika salongen, år 1992, på en föreställning inför 500-årsfirandet av Christoforo Colombos (på italienska skriver man namnet så) upptäckt av Amerika. Man kan besöka operahuset och bli guidad där. Dessutom finns ett museum, som jag dock aldrig besökt.

Byggnaden uppfördes efter att det gamla operahuset hade brunnit ner och invigningen skedde 1778 med ett verk av Salieri. Sitt namn har operahuset fått efter kyrkan Santa Maria della Scala, som låg här en gång. Arkitekt var Guiseppe Piermarini.

Uppsättning av affischer på La Scala Huvudentrén till La Scala

Hus 65 i Hundra hus 2013