Bilder från Eslöv och övriga världen

Hundra hus 2013: Riksdagshuset i Stockholm

Den här bilden tog jag i mitten av augusti då jag under ett par dagar visade vår vackra huvudstad för italienska släktingar på besök.

Riksdagshuset ligger väldigt vackert på Helgeandsholmen, omgärdat av vatten. Den östra delen, till vänster i min bild, har sedan 1905 använts av Sveriges riksdag, förutom ett uppehåll för ombyggnad 1971-1983. Arkitekt var Aron Johansson. Den västra delen, till höger i bild, inhyste från början Riksbanken, men sedan 1983 finns här en ny plenisal till riksdagens samlingar. Jag har en enda gång besökt plenisalen, på en skolresa jag gjorde med en högstadieklass i slutet av 1990-talet och då vi fick en guidad rundtur.

Sveriges riksdagshus och lite av Riksbron

Hus 66 i Hundra hus 2013