Bilder från Eslöv och övriga världen

Hundra hus 2013: Stiftsgården Åkersberg

I veckan som gick var jag iväg till Stiftsgården Åkersberg i Höör. Byggnaderna har anor från 1600-talet. När jag var ung fanns här en hushållsskola där man lärde sig att sköta ett hem enligt konstens alla regler. Om jag minns rätt fungerade det som internatskola. Skolan från 1920 var känd för att ge bra undervisning och förr var det säkert en fördel att som kvinna ha gått här innan giftermål, förutsatt att hon ville gifta sig och bli hemmafru förstås. Nu är de tiderna förbi och även männen sköter hushållet utan att ha gått på någon speciell hushållsskola. Hushållsskolan stängde 1986 och sedan 1991 är det Stiftelsen Lunds Stiftsgård som äger gården. Numera fungerar Åkersberg som en hotell- och konferensanläggning.

Åkersbergs Stiftsgård Huvudentrén, Åkersbergs Stiftsgård

Hus 61 i Hundra hus 2013