Hundra hus 2013: Art Gallery of NSW

Det här är enligt guideböcker Sydneys främsta museum, invigt 1874. Byggnaden ligger i grönområdet The Domain. Här finns bl.a. en stor asiatisk avdelning med främst skulpturer. Yiribanagalleriet visar aboriginsk konst. Jag tyckte mycket om de för mig okända australienska konstverken från senare tid, t.ex. Russell Drysdales målningar. Du ser här bl.a. Pukumanis gravpålar (den fjärde bilden) och i den tredje bilden finns en mycket smal skulptur som nog känns igen av de flesta. Arkitektoniskt är byggnaden inomhus väldigt vacker även om det är två olika stilar.

Trots att det är gratis att komma in var det inte alls speciellt mycket folk som besökte museet. De har dock tillfälliga utställningar (just nu America) där man måste betala.

Ser du förresten skylten med ett par ben i den första bilden? Den varnar för att det finns ett obevakat övergångsställe. Övriga övergångsställen har endast kantlinjer.

Museet utifrån Den gamla delen inifrån. Skulpturer i den nyare delen. Pukumanis gravpålar. Nyare aboriginisk konst. Nyare aboriginsk konst.

Hus 80 i Hundra hus 2013

Publicerat i 100 hus 2013 och taggad , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

6 Responses to Hundra hus 2013: Art Gallery of NSW

  1. Della säger:

    Det ser riktigt fint och museilikt ut, precis ett sånt där ställe jag blir så trött i benen när jag går i på.

  2. CG säger:

    Oj så fint! Hur ska du klara av att återvända hem till byn?

  3. Jah Hollis säger:

    Ett väldigt tjusigt museum. Men jag kan ju knappast påstå att jag känner till någon konstnär från Australien överhuvudtaget.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.