Bilder från Eslöv och övriga världen

Hundra hus 2013: Art Gallery of NSW

Det här är enligt guideböcker Sydneys främsta museum, invigt 1874. Byggnaden ligger i grönområdet The Domain. Här finns bl.a. en stor asiatisk avdelning med främst skulpturer. Yiribanagalleriet visar aboriginsk konst. Jag tyckte mycket om de för mig okända australienska konstverken från senare tid, t.ex. Russell Drysdales målningar. Du ser här bl.a. Pukumanis gravpålar (den fjärde bilden) och i den tredje bilden finns en mycket smal skulptur som nog känns igen av de flesta. Arkitektoniskt är byggnaden inomhus väldigt vacker även om det är två olika stilar.

Trots att det är gratis att komma in var det inte alls speciellt mycket folk som besökte museet. De har dock tillfälliga utställningar (just nu America) där man måste betala.

Ser du förresten skylten med ett par ben i den första bilden? Den varnar för att det finns ett obevakat övergångsställe. Övriga övergångsställen har endast kantlinjer.

Museet utifrån Den gamla delen inifrån. Skulpturer i den nyare delen. Pukumanis gravpålar. Nyare aboriginisk konst. Nyare aboriginsk konst.

Hus 80 i Hundra hus 2013