Bilder från Eslöv och övriga världen

Hundra hus 2013: Australian Museum i Sydney

Dags att välja hus där jag nu är. Eslövs medborgarhus blev det sista från Sverige i min serie under året. Nu blir det enbart hus från Australien för att fylla upp till hundra hus under 2013. Kanske jag lyckas, kanske inte.

Det här är Australien Museum, Sydneys äldsta museum, från 1827. Byggnaden ligger vid Hyde Park, ganska centralt. Inträdesavgiften för en vuxen person kostar 12 australiensiska dollar (AUD), vilket motsvarar drygt 70 svenska kronor. På flygplatsen fick jag tag i en liten guidebok med kuponger och där hittade jag en med 20 % rabatt på inträdet.

Australian Museum kan nog betraktas som ett övervägande naturhistoriskt museum med en stor samling mineraler och bergarter, en samling skelett och mängder av uppstoppade djur. I Australien har man också hittat kvarlevor av dinosaurier, vilka visas i en speciell utställning. Det finns också en avdelning som tar upp ursprungsinvånarnas historia och visar olika föremål. Bäst där tyckte jag var en del av den nutida konsten där man samlat djur som konstverk. I flera bilder och filmer får man också följa hur aborigins behandlats under årens lopp, med bl.a. de stulna barnen, alltså de barn som togs ifrån sina föräldrar för att ”uppfostras” till vita på barnhem. Den politiska viljan var att man skulle ”spä ut” de svartas gener. Fruktansvärda händelser som nutida regeringar bett om ursäkt för.

Här får du se byggnaden utifrån i den första bilden och i den andra undrar jag om du kan hitta svansen som sticker ut. I den tredje en del av skelettutställningen.

Australien Museum från Hyde Park

Dinosauriesvans från fönster

Skelett på Australian Museum

Hus 73 i Hundra hus 2013