Bilder från Eslöv och övriga världen

Dag 27: Nyårsfirande i Sydney

Jaha, så kom nyårsafton till Sydney. Jag hade laddat ner den mobilapp där man annonserade och informerade om allt som hände inför firandet. Där hade jag koll på vilka platser man kunde stå på för att få en bra utsikt över fyrverkerierna som skedde två gånger under kvällen, dels klockan 21 och så det stora vid midnatt. På eftermiddagen gav jag mig ner till Circular Quay med min kamera för att fotografera folkvimlet. Efter att min väska blivit genomsökt i jakt på förbjudna dryckesvaror blev jag insläppt på området som hade spärrats av med stora plank så att det definitivt inte gick att se något fyrverkeri om man inte hade blivit insläppt. Det var redan trångt men jag vände om och gick ut igen eftersom jag skulle på middag först. De här två bilderna tog jag vid Circular Quay. Fyrverkerierna sköts upp såväl från operahuset som från Harbour Bridge. Från operahuset har det inte skett sedan år 2000.

Folkmassa i väntan på fyrverkeri och operahuset i bakgrunden. Folkmassa i väntan på fyrverkeri och Harbour Bridge i bakgrunden

Efter middagen resonerades det fram och tillbaka vart vi skulle ta oss och eftersom Anna, som bott fyra år i Sydney, i en kommentar till ett av mina inlägg rekommenderade Bradfield Park på andra sidan bron och där rymdes 50 000 personer, tyckte vi nog att det skulle vara en bra plats. Hur det nu var så gick kvällen och jag kollade med jämna mellanrum på mobilen om det fortfarande gick att ta sig in. Och så plötsligt informerades det att Bradfield Park var fullt. Luften gick väl lite ur mig, men jag letade i appen och såg att det fortfarande fanns plats i Darling Harbour och uppe på Observatory Hill, alldeles vid brofästet. Darling Harbour verkade inte vara så bra plats så jag bestämde mig för Observatory Hill och tog en rask promenad dit längs George Street som nu var helt avstängd för biltrafik. Det var en strid ström med människor som endast gick i en riktning och det tjoades och glammades för fullt. Till slut kom jag fram och möttes av en jättekö. Ställde mig snällt i den och så småningom kom jag faktiskti in efter ytterligare en genomsökning av väskan. Det var smockfullt men jag kom upp i ett litet runt hus på kullen strax före midnatt och halade fram min kamera. Det var trångt och mycket svårt att ta bilder med systemkameran så jag övergav den efter ett tag till förmån för mobilen, så vill du se det jag hann plåta, kolla mitt instagramkonto där det också finns en kort film. Tyvärr kom jag åt någon inställningsknapp på systemkameran och bilderna blev i jpg i stället för raw, vilket betyder att de var svåra att rädda. Du får här se en bild jag tog när folk började gå därifrån efter att fyrverkeriet var slut och trängseln mindre.

Harbour Bridge efter fyrverkeriet

Efter fyrverkerierna återstod för mig att försöka ta mig tillbaka med tåg dit jag skulle sova och det blev ytterligare en lång promenad längs George Street till Centralstationen. Det var så mycket folk som skulle ta sig hem att man efter ett tag stängde stationerna vid Circular Quay, Wynyard och Town Hall att jag bara fick passera dessa. Ännu var gatorna avstängda för trafik så folkmassan vällde fram på gator och trottoarer, skrikande ”Happy New Year” och visslandet och klappandet kom i vågor.

Det tog sin lilla tid, men till sist kom jag i säng, tre timmar in på det nya året. Och jag får då säga att organisationen av nyårsfirandet var exemplarisk. Det måste vara en av de största logistiska utmaningarna som finns. Information överallt, vänliga och hjälpsamma vakter och poliser och en planering som verkligen gjorde att det blev ett bra firande. Det tror jag åtminstone, men jag har inte läst några nyheter ännu.