Bilder från Eslöv och övriga världen

Datorsäkerhet i #blogg100

Jaha, så hamnade jag framför Vetenskapens värld igen. Och jag blev fast ordentligt i kväll när det handlade om så intressanta ämnen som matematik, fysik och datorsäkerhet. Bl.a. berättades om stuxnet, en trojan man tror skrev av myndigheter i USA för att slå ut Irans kärnkraftverk. Stuxnet spreds kanske inte medvetet in i Iran utan någon tog antagligen med sig in ett bärbart datamedium med den skadliga koden. Nu är stuxnet spritt till många datorer världen över.

Jag funderar vidare på hur lätt det är att ställa till med fullständigt kaos i världen genom trojaner som sprids och tar över känsliga system. Och så tänker jag på den rädsla som uppstått bland så många med anledning av Rysslands övertagande av Krimhalvön och som gör att en del skriker efter att vi ska rusta upp det militära försvaret. Inte är det vapen vi behöver, det är skydd för att upprätthålla de viktiga samhällsfunktionerna som vi människor behöver. Vatten, el, värme, banksystem etc. Förresten, tänk om det var någon trojan som slog ut styrsystemet i det störtade malaysiska flygplanet. Det kan väl inte vara alldeles omöjligt.

Nej, ingenting är omöjligt nu för tiden.

Fotograf som tar en bild på skylt med texten "Ingenting är omöjligt" - och en bänk

Inlägg 24 i #blogg100