Bilder från Eslöv och övriga världen

Kvantfysik i #blogg100

I kväll bänkade jag mig vid tv-apparaten och Vetenskapens värld, du vet det där programmet med Victoria Dyring som programledare. Måndagskvällar klockan åtta syns hon i SVT2:s ruta och pratar glatt på om allehanda vetenskapliga fakta, sådant som jag gillar.

I kväll var det den smått magiska kvantfysiken som behandlades. Så fysiker jag är så kan jag faktiskt inte speciellt mycket inom den här grenen av fysiken som påbörjades med dansken Niels Bohrs atomteori. I början på 1980-talet när jag pluggade fysik vid Umeå universitet ingick kvantfysik först på tredje terminens fysikstudier och jag valde i stället matematiken. Jag minns i alla fall att det då diskuterades hur forskningsanslagen skulle fördelas mellan teoretisk och praktisk fysik, precis som om det ena uteslöt det andra. Det fanns de som menade att endast forskning där man kunde se en direkt tillämpning skulle få pengar och att man inte skulle anslå medel till den mer teoretiska forskningen, som t.ex. kvantfysiken. Som tur är så har människan fortsatt att ta reda på saker som inte förrän långt senare visat sig kunna tillämpas i allas tjänst.

I programmet idag tog man bl.a. upp framtiden med kvantdatorer, vilket det nog spekulerats om en hel del år redan. Kvantdatorer blir extremt snabba i och med att de sammanflätade atomerna kan utbyta information blixtsnabbt. En kvantfysiker nämnde att inom tjugo år så finns de framtagna. En sådan ser jag verkligen fram emot att få använda i stället för den långsamma jobbdatorn som trilskats med mig hela dagen idag.

Ett annat begrepp som många fantiserar om, hör ihop med kvantfysiken: teleportering, dvs. att med ljusets hastighet förflytta materia/information till en helt annan plats långt ifrån där det befinner sig. Får jag önska att teleportera mig någonstans så skulle det verkligen inte vara så dumt att få sätta sig på den här futuristiska bänken jag hittade på Sydney Opera House i början på januari. Visst är den fin?

Linjerad bänk

Missade du Vetenskapens värld idag går det att se på SVT Play fram till slutet på april.

Inlägg 3 i #blogg100