Bilder från Eslöv och övriga världen

Kyrksnack i #blogg100

Hur står det till med kyrkligheten egentligen? Hur många gånger har du varit i kyrkan för religionens skull och inte enkom för att beundra byggnadsverket? Nähä, inget alls. Precis som jag då.

Faktum är att jag så fort jag fick möjlighet begärde utträde ur svenska kyrkan som jag tvångsanslutits till i och med det dop jag var med om som enbart några dagar gammal bebis. Inte förrän jag blev myndig kunde jag bestämma själv att kyrkan inte skulle få mina skattepengar. Ja, redan som sextonåring började jag betala skatt.

Ju mer jag tänker på det här med religion desto mer förbryllad blir jag över att människan kan ägna sig åt att dyrka ett väsen som sägs ha skapat världen, som satt upp regler för hur vi ska leva, som ska göra gott, etc. Det finns liksom ingen logik i hela tanken med religionens utövande. Att dessutom av ren slentrian vara medlem i kyrkan tycker jag är rent förkastligt. Nog bör man ta del i något man faktiskt betalar till, vara aktiv i sin utövning och inte bara gå i kyrkan av tradition. I Italien där jag bodde i sju år är man åtminstone delaktig och går regelbundet i kyrkan, ber sina böner och biktar sig med jämna mellanrum.

Nåja, jag tror inte på något högre väsen men jag erkänner att jag på mitt sätt har en tro, även om den knappast kan kallas religiös – eller det kanske den kan? Vetenskapens, och speciellt naturvetenskapens, världsbild är det jag tror på. Kan man jämföra min tro på fysikens forskningsframsteg med en religiös uppfattning? Vad tycker du?

Idag presenterar jag kyrkbänkarna i Örtofta kyrka, strax utanför Eslöv. De flesta personerna håller på att lämna kyrkan och endast två personer har satt sig ner i kyrkbänken. Kanske en lämplig symbolik för den svenska kyrkans situation i vårt sekulariserade land?

Nästan tomma kyrkbänkar i Örtofta kyrka

Inlägg 9 i #blogg100