Bilder från Eslöv och övriga världen

Lönespridning i #blogg100

En del tycker att löner ska sänkas och andra tycker att de ska höjas. De löner som ska sänkas är de lägsta och de löner som ska höjas är de högsta. Tänk vad klokt. De som har ska ha ännu mer och de som har lite ska ha ännu mindre. I alla fall om man lyssnar på två av de ekonomiska nyheterna som rapporterats den här veckan.

I måndags skrev Dagens Nyheter att professorn Lars Calmfors vid Institutet för internationell ekonomi tycker att Sveriges lägstalöner måste sänkas för att vi ska klara arbetslösheten. Professorn är så klok, så klok, så han kan säkert fundera ut något sätt att leva på ännu lägre lön än den lägsta, speciellt om du är ensamstående förälder. Visst?

Idag nås vi av nyheten att Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström har ett så fantastiskt krävande och ansvarsfullt arbete att han måste ha en höjning på 74 % och därmed får inkassera 2 350 000 kr, alltså en ökning i krontal på en miljon. Visst måste hans insats vara alldeles fantastisk? Ett månadsarvode på 195 000 kr, för jag antar att summan som nämns är ett årsarvode. Månadsarvodet kan väl ungefär motsvara årslönen för den med den lägsta lönen, om inte ännu mer.

Ibland undrar jag vad man gör med så mycket pengar. Har du något förslag?

Har man inte så väldigt mycket pengar så kanske man även får nöja sig med en trasig gammal bänk som den här. Jag hittade den i Katoomba utanför Sydney i december förra året.

Trasig bänk vid stig

Inlägg 19 i #blogg100